U Kladna postavili Centrum ekologické výchovy za 60 milionů Kč

Vložil
ČTK
14.12.2009 15:10
Brno

Cvrčovice (Kladensko) - Ve Cvrčovicích u Kladna skončila výstavba Centra ekologické výchovy za 60 milionů korun, které má pořádat školicí akce a zotavovací pobyty zaměřené na ochranu životního prostředí. Investorem bylo město Kladno, většinu nákladů uhradila Evropská unie. Stavět se začalo před půl rokem a v těchto dnech byl objekt zkolaudován, sdělila dnes ČTK Dana Hrdinová ze společnosti Skanska, která ekologické centrum v blízkosti bývalé hornické kolonie Čabárna vybudovala.

    Jde o takzvaný pasivní dům, který má nízké nároky na vytápění. Budova s ubytovací kapacitou 35 míst má také vlastní čistírnu odpadních vod, na kterou by v budoucnu mohly být napojeny i okolní rodinné domy.
    Ve víceúčelovém centru se mají pořádat především zotavovací akce pro děti typu škol v přírodě, dále akce s ekologickou tematikou pro veřejnost či školení a semináře pro pracovní kolektivy soukromých firem i veřejné správy. Některé semináře budou podle náměstka kladenského primátora Vojtěcha Munzara (ODS) zaměřeny například na snižování spotřeby energií při výstavbě či rekonstrukcích domů. "I samotná budova je v tomto směru inspirativní," dodal Munzar.
    Budovu navrhla architektonická kancelář IAV. Na severní straně má prosklené arkýře, na západní a východní straně terasy a zimní zahradu. Plášť budovy je ze svisle kladených modřínových fošen. Technické zázemí budovy je situováno do suterénu. Prostory pro výuku se nacházejí v prvním patře. Tam je také administrativní zázemí a jídelna. Druhé patro je celé určeno pro ubytování.
    Celkové finanční náklady vyčleněné v rozpočtu města na tuto akci činí 60 milionů korun, přičemž 85 procent výdajů bylo uhrazeno z evropských fondů a dalších pět procent ze Státního fondu životního prostředí.
0 komentářů
přidat komentář