Brněnští zastupitelé souhlasili s opravou domu u hradu Špilberk

Vložil
ČTK
08.12.2009 14:20
Brno

Brno - Brněnští zastupitelé dnes uvolnili cestu k tomu, aby se v parku u hradu Špilberk zrekonstruoval vyhořelý dům v ulici Hlídka. Podle záměru radních se má za 25 milionů korun převážně z fondu Evropské unie opravit a vybavit jako centrum ekologické výchovy. K tomu, aby radnice mohla žádost o dotaci podat, zastupitelé museli schválit výjimku z městské vyhlášky. Na poslední schůzi to odmítli, dnes souhlasili.

    Výjimka z vyhlášky byla potřeba, protože součástí investice není jen oprava domu, ale i přístavba nového podzemního objektu. Podle autorů záměru bude mít rovnou zelenou střechu, půjde tedy o zeleň, která je tam i dnes. Po dobu stavby však na místě nebude park, ale staveniště. Načas je tak třeba území o rozloze asi 600 metrů čtverečních z chráněné městské zeleně vyjmout.
    Do záměru se promítají politické spory a pnutí uvnitř koalice. Záměr prosazuje primátorův náměstek Martin Ander (SZ), jehož práci zejména opoziční ODS dlouhodobě kritizuje. Neshody má Strana zelených i uvnitř koalice hlavně s ČSSD. Trnem v oku je některým zastupitelům to, že zelení nesouhlasí s přestavbou brněnské železnice, která zahrnuje odsun nádraží z centra. Projekt přitom považují za klíčový pro rozvoj Brna a obávají se toho, že kvůli hádkám přijde Brno o možnost čerpat na něj evropské peníze. Na mnohých hlasováních i v diskusi na jednání zastupitelstva tak zeleným svůj nesouhlas dávají najevo.
    Žádost o dotaci podá radnice v nejbližších týdnech, výzva dotačního programu se uzavře v lednu. Pak podle Andera budou odpovědní úředníci žádosti asi čtyři měsíce vyhodnocovat. Když dotace přijde, mohla by oprava začít na podzim. V opačném případě to příští rok nebude.
0 komentářů
přidat komentář

Související články