Armáda předá radnicím přes 1200 služebních bytů za 700 milionů

Zdroj
jhr kar
Vložil
ČTK
24.01.2006 16:50
Jihlava

    PRAHA - Armáda se chystá předat místním samosprávám více než 1200 služebních bytů v hodnotě 697 milionů korun. Návrh na středečním zasedání vlády předloží ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU), informovalo dnes tiskové oddělení ministerstva. Vojsko již dříve rozhodlo, že se zbaví všech bytů s výjimkou těch, které vlastní ve výcvikových prostorech. Jako kompenzaci vojáci dostanou přídavek na bydlení.
    Převod se týká mimo jiné 44 bytů ve Zbirohu, 120 ve Stříbře, 48 v Klatovech, 133 v Litoměřicích a 168 v Olomouci. Bytové prostory dostanou také Sušice, Slaný, Hranice, Přelouč, Špindlerův Mlýn, Český Krumlov a další města.
    V převáděných bytech jsou uzavřeny nájemní smlouvy. Místo ministerstva obrany se však pronajímatelem stane obec. Pokud v bytě bydlí vojáci, dostanou přídavek na bydlení. Bývalí vojáci či jejich příbuzní v bytech mohou zůstat, ale nárok na příspěvek nemají.
    Ze zhruba 8500 služebních bytů si chce ministerstvo zhruba do dvou let ponechat jen zlomek - asi 500. Vzhledem k tomu, že leží ve vojenských újezdech, nelze je podle zákona převést. Loni již vláda schválila bezúplatný převod více než 2000 služebních bytů v hodnotě 800 milionů korun.
    Nyní již většina vojáků ve služebních bytech nebydlí, od ministerstva obrany místo toho dostávají zhruba desetitisícový příplatek na bydlení. Objevila se však obvinění, že někteří
příslušníci armády přídavek zneužívají - bydlí prý u rodičů či na chatě a příspěvek si ponechávají. Manželé, které zaměstnává armáda, zase prý na jeden byt pobírají dva přídavky.
    Většina nemovitostí, které armáda nechala přepsat na obce, jsou nebytové prostory. Stovky kasáren, parkovišť a skladů ještě hodlá vojsko převést. Radnice to většinou vítají, přestože řada bývalých armádních domů je zchátralá.
0 komentářů
přidat komentář