V březnu se rozhodne, jak dále s dostavbou Staroměstského náměstí

Zdroj
Karel Čapek
Vložil
ČTK
07.12.2009 16:55
Praha

Praha - Pražští radní dostanou v březnu doporučení, jaký postup zvolit při případné dostavbě Staroměstského náměstí. ČTK to řekl Jiří Kotalík, předseda pracovní komise, která se problematikou zabývá. Komise ve stejné době vydá také publikaci s výsledky zářijové konference.

    Té se zúčastnilo asi 100 lidí, kteří debatovali nejen o případné dostavbě strženého křídla Staroměstské radnice, ale i o rekonstrukci celého náměstí. Podle Kotalíka největším přínosem konference bylo, že se o věci mluvilo. Zatímco někteří požadovali dostavbu v historické podobě, další vyzývali k větší modernosti. "Objevili se i mezní názory," řekl Kotalík.
    Členové komise chtějí nyní celou debatu pomocí záznamů rozpracovat a shrnout do připravované publikace. Její součástí budou i urbanistické studie náměstí.
    Kotalík se netají názorem, že současný stav náměstí považuje za provizorium, které není dlouhodobě udržitelné.
    Podobu jednoho z nejznámějších českých náměstí architekti řeší přes 100 let. Nejvíce emocí vyvolává proluka, která vznikla po nepůvodní části radnice poničené za druhé světové války. Místo ní je zde nyní park.
    Od roku 1901 bylo vypsáno osm architektonických soutěží, žádný z návrhů ale nebyl uskutečněn. Důvodem jsou zejména rozdílné názory na pojetí budovy, která by zde měla vyrůst.
    Se staronovou myšlenkou na dostavbu radnice přišla před minulými obecními volbami pražská ODS.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
to je dobře,
Vích
08.12.09 01:37
>>Vích + Thomas
gallina scripsit
08.12.09 07:44
ad thomas
karel kriz
08.12.09 10:13
souhlas
Jeník
08.12.09 10:43
zobrazit všechny komentáře

Související články