Na renovaci terminálu v Ostravě-Svinově dá EU přes půl mld. korun

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
30.11.2009 14:00
Ostrava

Ostrava - Více než půl miliardy korun získá z evropských zdrojů město Ostrava na renovaci přestupního terminálu u vlakového nádraží v městské části Svinov. Regionální rada Moravskoslezsko, která evropské peníze přerozděluje, totiž dnes schválila dotace pro tento projekt, řekl ČTK mluvčí rady Michal Sobek.

    Během dvou let by se měl zcela změnit nejen přednádražní prostor u Svinovských mostů, ale i Bílovecká a Peterkova ulice. Celkově si úpravy vyžádají více než 621 milionů korun, EU přispěje prostřednictvím Regionálního operačního programu Moravskoslezsko (ROP) 568 miliony. "Projekt zajistí komfortní přestup cestujících a napojení městské hromadné i pěší dopravy na již rekonstruované vlakové nádraží," uvedl Sobek.
    Dodal, že úprava prostor bude rozdělena do dvou etap. V první fázi bude během příštího roku zprovozněn průjezd pod Svinovskými mosty v trase nového prodloužení ulice Peterkova. Na ni pak naváže druhá část, při níž budou například modernizovány schodišťové věže, výtahy a eskalátory v objektu Svinovských mostů a tramvajové a autobusové zastávky.
    Dokončeno bude rovněž prodloužení Peterkovy ulice. Přibudou také nové autobusové zastávky pod Svinovskými mosty, pěší komunikace podél vlakového kolejiště a oplocení. Vše má být hotovo na konci roku 2011.
    "Svinovský terminál je nejvýznamnějším dopravním uzlem v Moravskoslezském kraji, vstupní branou do města i regionu. Denně tudy projdou tisíce lidí. Technický a bezpečnostní stav ani estetický vzhled terminálu tomu ale v současnosti neodpovídá. Výše dotace a celkové investice jsou proto přímo úměrné významu celé lokality," uvedl náměstek primátora Zdeněk Trejbal.
    Na rozvoj dopravní obslužnosti v regionu jsou v ROP do roku 2013 vyčleněny asi dvě miliardy korun, tedy zhruba desetina všech prostředků. V lednu příštího roku bude regionální rada přijímat projekty zaměřené na pořízení železničních drážních vozidel a zároveň i autobusů pro městskou a příměstskou dopravu. Uvolnit chce dohromady až 810 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář