Archeologové odkryli u Mohelna pravěký kruhový příkopový areál

Vložil
ČTK
30.11.2009 13:55
Ostrava

Mohelno (Třebíčsko) - Pravěký kruhový příkopový areál a úlomky figurky ženské postavy odkryli archeologové Muzea Vysočiny u Mohelna na Třebíčsku. Takzvaný rondel vznikl pravděpodobně mezi lety 4500 až 4200 před naším letopočtem. Na Vysočině je to unikátní nález, v Česku je podobných lokalit několik desítek zejména v Polabí a na jižní Moravě. ČTK to dnes řekl archeolog Muzea Vysočiny v Jihlavě Milan Vokáč.

    Rondel doplňovaly dřevěné palisády. O přesném účelu těchto areálů se podle Vokáče archeologové zatím jen dohadují. "Mohlo to být jakési kalendárium, s jehož pomocí a za přispění astronomických pozorování se plánovaly zemědělské práce. Místo mohlo sloužit také jako kultovní shromaždiště, jsou to však jen hypotézy," řekl Vokáč.
    Archeologové mají podle něj v podobných případech složitou práci. "Lokality jsou poměrně čisté, představují jen shluky několika menších jam s běžným sídlištním materiálem, není se moc čeho chytit," uvedl Vokáč. Jen občas se podle něj podaří nalézt také zlomky ženských figurek, takzvaných Venuší. To se povedlo i v této lokalitě. "Zlomek pochází z plastiky vysoké asi 40 centimetrů," podotkl Vokáč.
    V oblasti mezi řekami Rýn a Dunaj podle Vokáče zatím archeologové zmapovali podobných kruhových areálů kolem stovky.
    V okolí Mohelna se objevují zajímavé nálezy z různých období už delší dobu. Díky stavbě vodní nádrže v lokalitě zvané Kočičák u Sřipského potoka se například podařilo odkrýt nálezy pocházející z období mladšího paleolitu, asi 30.000 let před naším letopočtem. Kromě starší a mladší doby kamenné se datují také do doby římské.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Veřejná prezentace
Wed
03.12.09 11:36
zobrazit všechny komentáře