Bohumín chce změnit problémovou lokalitu na bydlení

Zdroj
Martina Helánová
Vložil
ČTK
29.11.2009 22:25
Praha

Bohumín (Karvinsko) - Problémovou lokalitu v ulici Petra Cingra v Bohumíně na Karvinsku, kterou nyní obývají také nepřizpůsobiví lidé, chce město proměnit v místo s kvalitním bydlením. V budoucnu by v této oblasti měla vzniknout nízká bytová zástavba s parkováním a dětskými hřišti, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Balcarová.
    Prvním projektem bude zřejmě už v  příštím roce rekonstrukce dvou zchátralých domů s byty čtvrté kategorie, které město před časem pronajalo soukromému developerovi. "Ten je opraví na moderní byty. Pak mu objekty město prodá," uvedla Balcarová.
    Dodala, že plánované stavební záměry se však v budoucnu dotknou i některých místních zahrádek, které budou muset nejpozději do pěti let ustoupit záměrům města. "V bytové zástavbě se v této lokalitě bude pokračovat a zahrádky se bohužel do těchto míst z urbanistického hlediska nehodí," doplnila mluvčí.
    To se však nelíbilo několika zahrádkářům a sedm z nich se na město obrátilo s peticí. Vedení Bohumína nakonec rozhodlo, že jim nabídne přednostní odkoupení vhodných pozemků v Ovocné ulici u Kališova jezera ve Starém Bohumíně, které město bude v  příštím roce nabízet k prodeji.
    "Přestože lidé mají zahrádky jen v nájmu a ten lze vypovědět, víme, že na zahrádkách dlouhodobě hospodaří a mají k nim vztah. Budou zde moci zůstat tak dlouho, dokud to bude možné, a kdo bude chtít založit zahrádku novou, pomůžeme mu," uvedl starosta Petr Vícha.
    V celé lokalitě se nachází asi 50 zahrádek a rušení se dotkne asi pětiny z nich. Zmizet by mělo 11 zahrádek na začátku ulice Petra Cingra, kde město počítá se svými rozvojovými plány. "Podle naší vize by ulice Petra Cingra měla v budoucnu znamenat pro Bohumínské synonymum pro lepší bydlení ve městě," uvedla vedoucí majetkové odboru radnice Eva Drdová.
0 komentářů
přidat komentář

Související články