Ministr Jandák postrádá důstojný památník holokaustu

Vložil
ČTK
23.01.2006 21:50
Praha

PRAHA - Důstojný památník holokaustu postrádá v Česku ministr kultury Vítězslav Jandák. Uvedl to v dnešním Pressklubu Frekvence 1. "Proč likvidovat něco ve jménu něčeho?" odpověděl na otázku, zda se zasadí o vykoupení vepřína na pozemku bývalého romského tábora v Letech u Písku. O odstranění vepřína se zasazuje Výbor pro odškodnění romského holokaustu i někteří politici. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) nedávno uvedl, že problém chce vyřešit do voleb.

"Cítím totiž potřebu, aby byl v této zemi vybudován skutečný památník holokaustu. Někdo namítne, že tu máme Terezín, ale když vidíme, co to by holokaust - že to byli Romové, slabomyslní, Židé, tak si myslím, že skutečný památník u nás chybí. Měl by být vybudován na jiném místě, které může být navštěvováno ze zahraničí, bude dostupné všem lidem, a ne kvůli tomu bourat vepřín," řekl Jandák, jehož tato stavba v Letech neuráží.
"Je tam důstojný pravoslavný kříž, u kterého se bohužel schází velmi málo lidí. Většinou tehdy, když jsou u toho televizní kamery a novináři. Proto hledám něco jiného. Abychom skutečně něco důstojného pro Romy, Židy a oběti holokaustu vybudovali," dodal.
Podle historických pramenů zahynulo v letském sběrném táboře pro Romy, který fungoval od roku 1942 do roku 1943, na 326 lidí a přes pět stovek vězňů bylo převezeno do Osvětimi.
Obec Lety nechala ve čtvrtek odstranit kámen, který na jejím pozemku u bývalého romského tábora instalovala krajně pravicová Národní strana (NS). Kámen s nápisem Obětem označila za památník obětem druhé světové války. Proti památníku protestovaly i romské organizace, podle nichž je znevážením Romů, kteří v pracovním táboře za války zahynuli. Pobouřila je i vyjádření představitelů NS, podle nichž tábor byl jen pracovní a Romové v něm umírali na běžné nemoci.
NS považuje odstranění pomníku za krádež a chce podat trestní oznámení, neboť usilovala o to, aby byl kámen uznán za kulturní památku, což Jandák už předem odmítl.
"Jsou to lidi a mají právo na svůj názor," řekl dnes ministr o Národní straně. Podle něj byla registrována, její program byl prověřen, a to, co dělá, je zvláštní, uvedl Jandák. "Ti lidé nejsou v hladině mého vnímání. Je to strana, která ohrožuje bezpečnost státu? Není, vždyť kolik jich je," dodal.
0 komentářů
přidat komentář

Související články