Dubaj má finanční problémy, centrální banky mírní napětí

Vložil
ČTK
29.11.2009 22:10
Liberec

Dubaj - Dopady finančních problémů, s nimiž se potýká emirát Dubaj, o víkendu ještě zesílily. Centrální banka Spojených arabských emirátů (SAE), jejichž součástí je i Dubaj, ve snaze uklidnit investory i drobné vkladatele zavedla mimořádná opatření a otevřela úvěrovou linku pro všechny komerční banky, které působí na území SAE. Riziko státního bankrotu ale zdaleka není zažehnáno. Problémy se mohou projevit i v Německu a dalších zemích, které se podílely na tamních projektech.
    Dubaj o problémech informovala těsně před začátkem delšího období volna, takže tamní trhy ještě neměly možnost na sdělení zareagovat. Očekává se proto, že až burzy v pondělí otevřou, čeká je masivní propad, zřejmě až o maximální povolený limit. Podle analytiků budou mít největší ztráty banky, stavební firmy a realitní společnosti.
    Nepatrný posun v krizi nastal v sobotu, kdy zástupce emirátu Abú Zabí podle agentury Reuters uvedl, že emirát Dubaji pomůže. Neznamená to prý ale, že převezme všechny závazky Dubaje. Naopak si bude vybírat případ od případu. Sdělení samotné investory neuklidnilo a jejich obavy nezmírnila ani centrální banka. "Trh by to mohlo trochu podpořit, já si ale myslím, že to stačit nebude," řekl k  opatření centrální banky šéf makléřské firmy Prime Emirates Šavkut Raslan.
    Problémy, s nimiž se Dubaj potýká, se vyhrotily ve středu. Emirát oznámil, že dvě klíčové státní firmy Dubai World a Nakheel se chtějí dohodnout s  bankami na odkladu splátek dluhů. Podniky mají závazky za 59 miliard dolarů (asi 1,04 bilionu Kč), což je zároveň podstatná část dluhu v objemu asi 80 miliard dolarů, které má emirát.
    Finance emirátu Dubaj a státních firem jsou značně propojeny a mezi investory panují obavy, že situace může přerůst ve státní bankrot. Z toho důvodu ve čtvrtek značně oslabily světové akciové trhy, některé z nich ale hned v pátek ztráty smazaly a začaly znovu růst.
    Rozvoj Dubaje do značné míry financovaly banky z Blízkého východu, velká část jich je z Abú Zabí. Bankéři z Abú Zabí uvedli, že minimálně 30 procent úvěrů, které jejich banky poskytly, byly pro firmy z Dubaje. Investoři si proto ani tak nelámou hlavu tím, zda Abú Zabí Dubaji pomůže, ale kdy a jakou formou tak učiní.
    Britský list Independent on Sunday napsal, že banky, které konglomerátu Dubai World celkem půjčily více než 30 miliard dolarů (přes 526 miliard Kč), zřejmě požádají konzultační společnost KPMG, aby je zastupovala. Zpět chtějí většinu peněz, které poskytly. Mezi finančními ústavy, které se na KPMG zřejmě obrátí, je dle listu i největší britská banka HSBC, dále Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group a Standard Chartered. List neuvedl zdroj svých informací a KPMG se ke zprávě nechtěla vyjadřovat.
    Dubaj se ve velmi krátké době přeměnila ze zaostalého pouštního sídla v moderní finanční centrum Blízkého východu. Místo písku dnes lemují tamní horizont mrakodrapy a právě v  Dubaji se nachází i největší budova světa - Burdž Dubaj. Se zhruba ročním zpožděním by měla být otevřena příští rok v lednu.
    Řadu velkých developerských projektů v Dubaji realizovala společnost Nakheel, která je součásti konglomerátu Dubai World. Ta stojí například za výstavbou umělých ostrovů ve tvaru palmy, které Dubaj charakterizují lidem prakticky po celém světě a které vznikly v době největšího rozmachu Dubaje. Na rozvoji Dubaje se ale podílela řada zahraničních firem, nemalá část i z Německa.
0 komentářů
přidat komentář

Související články