Moravské zemské muzeum potřebuje depozitář

Vložil
ČTK
28.11.2009 19:05
Brno

Brno - Moravské zemské muzeum v Brně nutně potřebuje nový centrální depozitář. Jeho výstavba by podle ředitele Martina Reissnera stála více než půl miliardy korun. V rozpočtu ministerstva kultury, které muzeum zřizuje, nyní potřebné peníze nejsou. Hledáme možné způsoby financování, řekl Reissner ČTK a Českému rozhlasu.
    Moravské zemské muzeum je po muzeích v  Praze a Opavě druhé největší a druhé nejstarší v Česku. Nyní spravuje více než šest milionů předmětů z řady vědních oborů.
    Centrální depozitář by podle Reissnera mohl vyrůst na pozemcích muzea v Rebešovicích na Brněnsku, kde jsou v  areálu bývalých kasáren čtyři menší depozitní budovy. "Chtěli bychom tam vybudovat nový komplex, primárně určený pro přírodovědecké sbírky, včetně rezervy pro příští desetiletí," uvedl Reissner.
    Muzeum podle ředitele depozitář naléhavě potřebuje i kvůli tomu, že některé veřejnosti nepřístupné sbírky nyní zbytečně zabírají prostor v historických palácích muzea v centru Brna. "Přitom naším cílem je otevřít co nejvíce historických budov lidem," řekl Reissner.
    Moravské zemské muzeum se od roku 1817 věnuje mnoha oborům přírodních i společenských věd. Své sbírky představuje veřejnosti například v  Dietrichsteinském paláci, Paláci šlechtičen, Biskupském dvoře, Pavilonu Anthropos a Památníku Leoše Janáčka v Brně, dále třeba v Budišově na Vysočině a na Starém zámku v Jevišovicích na Znojemsku.
0 komentářů
přidat komentář