V Bruselu se představí projekt přestavby železničního uzlu v Brně

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
23.01.2006 21:35
Brno

BRNO - Brno a Jihomoravský kraj spolu s ministerstvem dopravy představí příští čtvrtek poprvé v Bruselu členům Evropského parlamentu a dopravním odborníkům Evropské unie projekt přestavby a modernizace brněnského železničního uzlu. Jeho úpravy spolknou 20 miliard korun, přičemž snahou Česka bude získat až 85 procent prostředků z unie.

"Prezentace projektu Europoint Brno má za cíl přestavbu uzlu nejen představit, ale zároveň pro ni získat i členy dopravního výboru parlamentu, jejichž hlas bude při jednání o dotacích důležitý," řekl dnes ČTK europoslanec za ODS Petr Duchoň.
Prezentace bude trvat hodinu. Europoslancům a odborníkům na dopravu bude představen projekt prostřednictvím četných grafů, nákresů, tabulek, obrázků a projektové dokumentace.
Při představení Europointu Brno bude kladen důraz na to, že brněnské hlavní železniční nádraží je důležitou železniční křižovatkou ve střední Evropě. Protíná jej koridor spojující Slovensko s Německem a také trasa vedoucí do polských Katovic.
Jihomoravská metropole se má při přestavbě dočkat zcela nové a přesunuté budovy hlavního nádraží, která bude ležet o 800 metrů směrem na jih od současného nádraží, počítá se s výstavbou nového železničního průjezdu Brnem a dalších železničních staveb.
O přestavbě železničního uzlu se v Brně hovoří už několik let. Nejvíce emocí ale vyvolal u části Brňanů přesun hlavního nádraží. Předloni se sepisovaly proti přesunu petice, na podzim bylo vyhlášeno i referendum. Asi 85 procent jeho účastníků tehdy projekt odmítlo. Plebiscitu se ale zúčastnila jen čtvrtina obyvatel města, takže jeho výsledek nebyl závazný.
Odpůrci přemístění nádraží upozorňují na to, že stěhování prodlouží a zkomplikuje cestování hromadnou dopravou, a navíc na mnoho let vyčerpá městskou pokladnu. Příznivci tvrdí, že odsun umožní nejen to, aby nádraží využívaly moderní vlakové soupravy, ale navíc by měl přispět k rozvoji centra města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články