Centrum Brna mění svou tvář, opraví se tři hlavní náměstí

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
23.01.2006 21:00
Brno

BRNO - Centrum Brna během několika let změní svou tvář. Tři hlavní náměstí ve městě čeká rekonstrukce. Na centrálním náměstí Svobody už dělníci pracují, o konečné podobě Zelného trhu a Dominikánského náměstí, kde sídlí brněnský magistrát, zatím není rozhodnuto. Novou podobu radničního náměstí představí Brňanům modely, které si město nechá postavit.

Z prostoru před Novou radnicí by se měla stát klidová zóna. Auta, která tam nyní parkují, chce magistrát vytěsnit do nového parkovacího domu, který by měl vyrůst mezi budovou magistrátu v Husově ulici a hotelem International. Místo v něm najde až 300 aut, stát bude 200 milionů až 300 milionů korun. Až se podaří nový dům vybudovat, může se s rekonstrukcí náměstí začít, řekl ČTK primátor Richard Svoboda.
Z návrhů na novou podobu náměstí vybírali zastupitelé koncem loňského roku. Dva vítězné modely se liší úpravou terénu. Jedna varianta počítá se schodovým řešením, druhá ponechává šikmou plochu. "Oba dva návrhy jsou pěkné a očekávám, že to téma s veřejností zkomunikujeme," řekl náměstek primátora Miroslav Hošek. Jak se Brňané do diskuse o nové podobě náměstí zapojí, zatím není jasné. "Je možné, že to bude tématem ankety, ale přesně jsme o tom zatím nemluvili," uvedl primátor Richard Svoboda.
Začátkem tohoto roku začaly práce na brněnském náměstí Svobody. Původně měla jeho rekonstrukce přijít na 148 milionů, zastupitelé ale přidali dalších 32 milionů. V rámci rekonstrukce by měl být zrestaurován také mariánský morový sloup. Zaniklý kostel uprostřed náměstí připomene barevně odlišená dlažba.
Změny čekají také Zelný trh. "O konečné podobě náměstí zatím není rozhodnuto, tradiční tržnice by ale měla zůstat zachována," řekl ČTK mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.
0 komentářů
přidat komentář