Na magistrátu se lidé vyjadřovali ke konceptu územního plánu

Vložil
ČTK
23.11.2009 16:45
Praha

Happening "Akce čisté uši...", pořádaný občanskými sdruženími před dnešním veřejným projednáváním konceptu územního plánu
Praha - Na pražském magistrátu se dnes lidé vyjadřovali ke konceptu územního plánu. Vyslechnout, jak magistrát navrhuje změnit územní plán, a případně podat připomínky, přišlo asi 300 lidí. Dopoledne úředníci hlavního města představili lidem pracovní verzi územního plánu, po poledni pak veřejnost vznášela své námitky.

    Lidé měli připomínky ke konceptu územního plánu v souvislosti s plánovaným vyvlastňováním pozemků kvůli městskému okruhu v Suchdole, možnou zástavbou okolí stanice metra Roztyly, golfovým hřištěm v Klánovickém lese nebo navrhovanými obytnými plochami ve Veleslavíně.
    Koncept nového územního plánu Praha zpřístupnila na začátku listopadu. Dnešní jednání je první, na kterém mohli lidé veřejně podat připomínky. Do 9. prosince mají ještě možnost je zaslat písemně.
    Nový územní plán by měl vstoupit v platnost v roce 2012, platit bude asi 15 let. Ve srovnání se současným plánem bude novinkou výšková a prostorová regulace, která by měla zajistit, aby nové stavby vzhledem k okolí nepřesahovaly přiměřený objem a výšku.
    Plán počítá například s novou trasou metra D, rozvojem tramvajových a železničních tratí. Zahrnuje výstavbu městského i pražského okruhu, rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod nebo tunelové propojení Masarykova a Smíchovského nádraží. Umožní ale i některé kontroverzní projekty jako například výstavbu lanovek na Kavčí hory a Dívčí hrady.
    Lidé, kteří se chtějí blíže s územním plánem seznámit a podat proti němu námitku, zcela zaplnili jednací sál zastupitelstva. Úředníci proto museli shánět další židle. Proti některým návrhům protestují různá sdružení. Už před začátkem jednání sdružení Arnika a odpůrci stavby golfového hřiště v Klánovicích pořádali před magistrátem happening. Nelíbí se jim, že je pouze jedno jednání, na kterém můžou lidé veřejně vznést své námitky.
    Na jednání přišli zástupci i dalších občanských sdružení, kterým se například nelíbí pražský obchvat přes Suchdol, zatížená magistrála nebo zastavění území kolem metra Roztyly.
    "Přišli jsme odůvodnit naši připomínku a námitku k novému územnímu plánu v souvislosti s celoměstsky významnou změnou územního plánu Velké Roztyly," řekla ČTK Šárka Zdeňková z občanského sdružení Zelené Roztyly. Sdružení usiluje o to, aby území 36 hektarů u metra Roztyly nebylo zastavěno. Současný územní plán zachovává funkční využití území pro zeleň, ale to se může změnit schválením celoměstsky významné změny, která by mohla dát zelenou rozsáhlé zástavbě.
    "Koncept územního plánu vnímáme celkem pozitivně, ale nesouhlasíme s celoměstsky významnou změnou, která stávající územní plán válcuje," doplnila Zdeňková. "Myslíme si, že je to území, které si zaslouží podrobnější studie. Proto jsou Roztyly součástí celoměstsky významných změn," řekla ředitelka magistrátního odboru územního plánu Jitka Cvetlerová.
    Sdružení Zelené Roztyly vystoupilo jako zástupce veřejnosti. Disponuje více než 200 podpisy, které ho zmocňují jednat v této záležitosti jejich jménem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články