Deset let od zápisu zámku Litomyšl na seznam UNESCO

Vložil
ČTK
23.11.2009 15:45
Praha

Litomyšl (Svitavsko) - Opravy figurálních sgrafit, zámecké zahrady a druhého patra objektu, jež by poté bylo přístupné veřejnosti, chystá zámek Litomyšl, který v prosinci oslaví desáté výročí zápisu na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Nyní ale odborníci hlavně čekají na schválení dotace 600 milionů korun, které chtějí získat z fondů EU na opravy zámku a úpravy okolního návrší.

    Město napjatě čeká, zda projekt nazvaný "zámecké návrší" uspěje na ministerstvu kultury, které evropské peníze přerozděluje. Radnice žádá o 400 milionů a Národní památkový ústav o dalších 200 milionů korun. Projekt dosud provázely průtahy a neshody mezi městem a památkáři, které podání žádosti pozdržely o několik měsíců. "Byly to byrokratické potíže velkého rázu. Byly to nervy. Podle mě to šlo jednodušeji, projekt se mohl podat najednou, a ne nadvakrát, ale úředníci myslí jinak," řekl bývalý litomyšlský starosta Miroslav Brýdl.
    Za 400 milionů korun plánuje město oživit zámecké návrší. Stavebníci opraví jízdárnu, zámecký pivovar, kočárovnu, piaristický kostel a kolej nebo horní nádvoří. Druhé patro zámku by po rekonstrukci mělo sloužit jako zkušebny a ateliéry hudebníků, výtvarníků a divadelníků. V patře vznikne i galerie a správci zámku by tam také mohli umístit vzácnou sbírku pian, kterou zapůjčilo Národní muzeum v Praze. Z jízdárny by měl vzniknout víceúčelový sál a v sakristii kostela Diecézní muzeum. Na zámecké návrší naváže oprava Regionálního muzea.
    Další projekt přibližně za 85 milionů korun připravuje Pardubický kraj, podat žádost by mohl do poloviny ledna. Po opravách zařízení nabídne dětské muzeum, vzdělávací centrum, muzejní klub a čítárnu či kavárnu, řekl ČTK ředitel muzea Roman Košek.
    "Muzeum už nebude statické, kde už nebudou jenom vitríny a nic dalšího. Bude tady prostor pro doprovodný program, výstavy budou víc interaktivní. Muzeum se stane moderní institucí," řekl Košek.
    Prosincové desáté výročí zápisu na seznam UNESCO si památka připomene přednáškami a besedami. "První adventní neděli se koná představení knihy 750 let Litomyšle a beseda k deseti letům v UNESCO. Od 1. do 4. prosince se konají přednášky o zámku. Tématem budou salony a poklady, divadlo, figurální sgrafitová výzdoba a Jan z Pernštejna a jeho životní příběh," řekla mluvčí Litomyšle Michaela Severová.
    Zápis na seznam UNESCO přilákal do města zahraniční turisty a je výhodný při podávání žádostí o evropské dotace, řekl místostarosta Jan Janeček. "Zařazení na seznam přináší popularitu a větší poptávku turistů. Povědomí ale nepřijde ze dne na den, ruku v ruce s ním musí přijít i služby," prohlásil.
    Zámek v Litomyšli získal místo na seznamu UNESCO 1. prosince 1999. Pochází z let 1568 až 1581 a nechal si jej postavit Vratislav z Pernštejna. Komise tehdy zhodnotila, že architektura i výzdoba zámku je unikátní včetně barokních prvků přidaných v 18. století.
    Na seznamu UNESCO je v Česku 12 památkových objektů, například Vila Tugendhat v Brně, hrad a zámek v Českém Krumlově a Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou.
0 komentářů
přidat komentář

Související články