Žižkovská televizní věž je druhou nejošklivější stavbou světa

Vložil
ČTK
20.11.2009 11:45
Austrálie

Sydney

Sydney - Televizní věž na pražském Žižkově je prý druhou nejošklivější stavbou na světě. Vyplývá to z hodnocení webu VirtualTourist, který výroční žebříček deseti architektonických "katastrof" sestavil. Ošklivější je prý jen budova Morrisova mechanického divadla v americkém Baltimoru.
    V desítce budov "hyzdících i ta nejkrásnější města" obsadila třetí místo budova The Beehive v novozélandské metropoli Welligtonu. Na čtvrtém místě je populární výstavní palác Centre Pompidou v Paříži a pětici uzavírá náměstí Federace v australském Melbourne.
    Podle doprovodného textu, který zveřejnila agentura Reuters, by ošklivost žižkovské televizní věže stačila sama o sobě, aby působila jako pěst mezi oči, kvůli sochám batolat od umělce Davida Černého však nad ní člověk může jen kroutit hlavou.
    V pořadí druhý výroční žebříček sestavili návštěvníci a editoři webu, na kterém lidé zveřejňují své dojmy z turistických destinací po celém světě.
    "Mnoho z těchto budov je hřejivých méně než kostka ledu a některé ani nevypadají dokončeně. V každém případě jsou zajímavým námětem debaty," řekl dle Reuters hlavní manažer VirtualTourist Giampiero Ambrosi o desítce, kde evropské stavby "zastupuje" kromě v Prahy a Paříže ještě budova Národní knihovny v kosovské Prištině.
    Vysílač nad pražským Žižkovem se začal stavět před 24 lety na místě někdejšího židovského hřbitova. Zprovozněn byl v roce 1992. Sochy batolat výtvarníka Davida Černého se na více než dvousetmetrovém tubusu, přezdívaném Kosmická raketa, Jakešův prst nebo Biľakova jehla, objevily před devíti lety.
39 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
:)
pesagem
20.11.09 12:46
..
ondrejcisler
20.11.09 05:02
Nic nám nebrání
20.11.09 05:09
idealismus ANO
Jan Sommer
20.11.09 07:33
zobrazit všechny komentáře

Související články