Vyšlo nulté číslo Kulturních novin

Vložil
ČTK
13.11.2009 14:45
Brno

Brno - V Česku vyšlo nulté číslo nového týdeníku s názvem Kulturní noviny. Vydavatelem není soukromá firma, ale subjekt s názvem Kulturní noviny - vydavatelské a mediální družstvo. ČTK to dnes sdělili zástupci družstva založeného v Brně, publicista a hudebník Jiří Plocek a typograf Miroslav Švejda. Kdy začne časopis vycházet pravidelně, to záleží mimo jiné na tom, zda se družstvu podaří dát dohromady dostatečný počet členů družstva a vydávání bude ekonomicky dlouhodobě udržitelné, uvedl Švejda.
    Nový titul by měl být podle webových stránek www.kulturni-noviny.cz zaměřen nejen na kulturu, ale i  politiku a společenská témata, a to "nezávisle na moci a komerčních trendech". Cílem projektu je vytvoření celostátní sítě družstevníků a předplatitelů, kteří mají zájem vytvořit základnu pro vydávání takto koncipovaného kulturně-politického týdeníku v papírovém formátu, uvedl Plocek.
    Nulté číslo vyšlo jako propagační zdarma, další by již měla být k dostání na základě předplatného nebo členstvu v družstvu. Podle Švejdy by členský vklad umožňující aktivně ovlivňovat činnost družstva mohl činit asi 5000 korun, pasivní podpora projektu ve formě předplatného by mohla předběžně činit asi 1300 korun za rok. "Zatím je družstvo ve výstavbě. Aby se podařilo neztrátově vydávat, musí být stovky předplatitelů," uvedl Švejda.
    Důvodem, proč vydavatelé zvolil formu družstva, je podle Švejdy to, že státní rozpočet ani komerční firmy nejsou schopny garantovat dlouhodobou podporu podobného projektu. Proto se buduje systém družstva, které by mělo být v budoucnu samofinancovatelné. Tímto způsobem prý například v Německu funguje již 15 let časopis s 8000 členy.
    Mezi prvními členy družstva jsou kromě Plocka a Švejdy například malíř Petr Kovář, nakladatel Jan Šabata, filosof Erazim Kohák, hudební vydavatel Jaromír Kratochvíl, publicista Ivan Hoffman, politolog Jaroslav Šabata či redaktor a nakladatel Václav Burian.
0 komentářů
přidat komentář