Brněnské Vinohrady mají jako poslední sídliště plán regenerace

Vložil
ČTK
09.11.2009 19:15
Brno



Brno - Brněnské Vinohrady zpracovaly jako poslední sídliště ve městě plán obnovy. V pěti etapách počítá s úpravami chodníků a parkovacích ploch, s výsadbou a údržbou zeleně a přestavbou hřišť. První etapu, která zahrnovala hlavně práce kolem radnice, uskutečnili Vinohradští letos. Přišla na devět milionů korun, řekl dnes novinářům místostarosta Jiří Pustina (ODS).

    Městská část měla původně zaplatit všechny stavební práce ze svého, protože dotaci od ministerstva pro místní rozvoj nedostala. Podle Pustiny se však ministerští úředníci nedávno s nabídkou dofinancování ozvali, protože v dotačním titulu zbyly peníze. Vinohrady by tak dodatečně měly získat od státu čtyři miliony korun, které dodavatelům ještě nezaplatily a podle dohod je měly hradit příští rok. Městské části se tak uvolní hospodaření na příští rok, řekl Pustina.
    Letos radnice upravila parkoviště před víceúčelovým domem, kde sídlí radnice a kromě ní ještě ordinace lékařů, knihovna i kanceláře firem. Opravila také dětská hřiště blízko radnice a další parkoviště nechala odvodnit. Neměly by tak už vlhnout blízké provozovny.
    Podle Pustiny se další etapy uskuteční v příštích letech. "Každý rok po dobu pěti let se má řešit určitý sektor sídliště," řekl.
    Vinohrady patří s 15.000 obyvateli k velkým sídlištím v Brně. Dosud tamní radnice investovala hlavně do obnovy panelových domů. Začala v roce 2007 a skončit by měla příští rok, to podle starosty Jiřího Čejky (ČSSD) budou hotovy všechny domy, které zůstanou v městském majetku.
    Vinohrady jsou v Brně známé a typické svou siluetou a barevností, která by sídlišti měla zůstat i po opravách. Zastupitelé už dřív odhlasovali, že sdružení majitelů bytů ani družstva nesmějí při regeneraci barevnost domu změnit. Vinohrady před lety architekti navrhli ve vínově červené a šedé barvě, jako doplňkové barvy zvolili místo tmavě zelenou a okrovou.
0 komentářů
přidat komentář