Unikátní kostel v Orlové se dočká nové fasády

Vložil
ČTK
07.11.2009 13:20
Přerov

Orlová (Karvinsko) - Unikátní kostel v Orlové na Karvinsku se do konce roku dočká nové fasády. Neogotická kulturní památka, kterou církev postupně rekonstruuje už několik let, bude opravena ze tří stran díky milionové dotaci. Na zbývající severní stranu kostela, přezdívaného Slezské Hradčany, tamní farnosti zatím peníze chybějí. ČTK to řekl mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda.
    Fasádu kostela Narození Panny Marie, kterému v  80. letech minulého století hrozila kvůli poddolování demolice, začala církev opravovat zhruba před čtyřmi lety. "Po obnově fasády věží, průčelí a jižní strany se zdálo, že opravy budou zastaveny kvůli nedostatku peněz. Milion korun od Nadace OKD ale pomůže dokončit obnovu fasády štítů a horních pater v závěru kostela a presbytáře," dodal Václav Kotásek ze stavebního odboru biskupství.
    Dominantu Orlové, vysvěcenou v roce 1906, výrazně poškodila důlní činnost v 70. a 80. letech minulého století. Před zbouráním zachránil kostel tehdejší farář Antonín Huvar za pomoci nadšených farníků, po něm pokračovali v  záchraně další církevní představitelé. Podařilo se jim zajistit statiku kostela včetně opěrných zdí a opravit jeho interiér.
    Orlovský kostel je zajímavý mimo jiné monumentálním schodištěm, které převyšuje rozdíl 10,5 metru mezi náměstím a vstupem do kostela. Schodiště zdobí čtyři sochy světců a repliky plynových lamp, které se nacházejí také na pražském Karlově mostě.
0 komentářů
přidat komentář