Vedení Brna: Palác Jalta je podle nového posudku v dobrém stavu

Zdroj
Lukáš Sapík
Vložil
ČTK
20.01.2006 14:20
Brno

BRNO - Palác Jalta, jejž chce brněnský magistrát koupit od podnikatele Miroslava Lekeše, je podle předběžných výsledků nového znaleckého posudku v dobrém stavu. Odborníci nepotvrdili statické poruchy, řekl dnes novinářům náměstek primátora Radomír Jonáš (ODS). Konečné výsledky laboratorních zkoušek, které se provádějí v těchto dnech, by měly být známy do konce ledna. Podle dřívějších informací deníku Mladá fronta Dnes zatajilo vedení města před zastupiteli jiný znalecký posudek, podle něhož stojí pasáž na špatných základech.
    Vedení města to ale odmítá. Podle Jonáše z předběžných výsledků nového posudku vyplývá, že se nebudou muset dělat zásadní opravy betonových konstrukcí a základů Jalty. Někteří opoziční zastupitelé ale vnímají nový posudek jako snahu vedení města prosadit koupi paláce. "Pokud si někdo něco objednává, tak často proto, aby se zjistilo to, co je potřeba," reagoval na nový posudek zastupitel Pavel Březa (KSČM).
    Společnost Qualiform, která posudek zpracovává, využívají pro své potřeby podle náměstka například policisté či jiné instituce. "Pokračujeme v tom, co rozhodlo zastupitelstvo," uvedl Jonáš. Radnice by chtěla podle něj dům zprovoznit ještě před volbami.
    O koupi domu rozhodlo loni v prosinci v neveřejném hlasování městské zastupitelstvo. Budovu chce opravit a přestěhovat do ní úředníky z několika jiných míst v Brně. Debatu o koupi paláce oživili minulý týden brněnští lidovci. Ti chtěli, aby se o Jaltě hlasovalo znovu a veřejně. Podle Jonáše je ale tajné hlasování nejdemokratičtějším způsobem.
    Město dá za Jaltu dva domy v ulici Masarykova, rodinný dům v ulici Černopolní a několik pozemků. Celková hodnota těchto nemovitostí přesahuje 96 milionů korun, a Lekeš tak bude muset doplatit více než 18 milionů.
    Policie směnu Jalty vyšetřuje na základě trestního oznámení, které podal zástupce majitelů lékárny U Červeného raka Vojtěch Halámek. Dům se známou lékárnou je jednou z budov, kterou by měl Lekeš od města dostat. Majitelé lékárny chtěli podle Mladé fronty Dnes podnikatele přeplatit a dům koupit, magistrát to ale odmítl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články