Plzeň zná novou podobu Pattonova pomníku, má být z oceli

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
31.10.2009 18:10
Plzeň

Plzeň - Plzeň zná podobu nového návrhu na chystaný pomník amerického generála George Pattona, jehož jednotky Plzeň osvobodily v květnu 1945. Sedmičlenná porota, ve níž zasedl i generálův vnuk George Patton Waters, dnes vybrala ze 37 soutěžních návrhů vítězný projekt. Je to přibližně devítimetrový ocelový pylon, popsal předseda poroty Milan Košař. Náklady na jeho zhotovení jsou kolem 1,9 milionu korun. Návrh musí ještě schválit zastupitelé.
    Nový pomník od Václava Zůny, Lubomíra Čermáka a Tomáše Beneše má podobu stylizovaného vítězného oblouku, obě boční strany nesou proti sobě stylizovaný Pattonův profil. Na osobnost generála odkazuje i zvolený materiál - takzvaný cor-ten, což je nízkolegovaná ocel s velkou odolností vůči povětrnostním vlivům a korozi. Symbolizuje pancíř tanků Pattonovy obrněné divize. Na zemi je nápis. Pomník bude nasvícený.
    Podobu pylonu měla velká část návrhů, mnohé také používaly ocel jako materiál evokující pancíř tanků. Objevily se i figurální návrhy nebo různé objekty. Vítězné dílo podle Košaře nejlépe skloubilo výtvarné zpracování s hlavní myšlenkou i zakomponováním do okolního prostředí. Všechny návrhy budou k vidění od 9. do 22. listopadu v kulturním domě Peklo, uvedla ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká.
    S volbou je spokojen generálův vnuk. "Vyhrál ten nejlepší návrh. Vybízí k  zamyšlení a myslím, že přesně takový byl i můj dědeček. On se díval vždycky dál, do budoucnosti a na to, jaké mají věci přesah. To byl určitě i důvod jeho úspěchu a bude to důvod úspěchu toho pomníku," je přesvědčen.
    Návrh se líbí také primátorovi Pavlovi Rödlovi. "Vyjadřuje vše, co je potřeba - svojí výškou a monumentálností vyjadřuje vítězství ve druhé světové válce, je tam velice jemně profil generála Pattona a pro ty, kdo by ho nepoznali, je tam zvýrazněný osvětlený nápis v zemi," popsal.
    I když město chce postavit pomník řadu let a v minulosti už ztroskotaly dva návrhy, není jasné, kdy bude nakonec stát. Realizace je spojena s rekonstrukcí teras pod divadlem, stavbou kavárny a s dokončením úprav sadového okruhu celkem za asi 40 milionů Kč. Kvůli krizi ale město neví, kdy na tento projekt sežene peníze, konstatoval Rödl.
    První pokus o vytvoření Pattonova pomníku ztroskotal kvůli spolupráci autora monumentální bronzové sochy generála s bývalou Státní bezpečnostní. Město pak vypsalo výběrové řízení. Vyhrál velkoplošný návrh plný symbolů. Nakonec se u  Pattonova muzea nepostavil kvůli problémům s inženýrskými sítěmi. Město poté vybralo jinou lokalitu pod divadlem naproti synagoze a vyhlásilo další architektonickou soutěž.
0 komentářů
přidat komentář

Související články