Mittal zaplatí monumentální plastiku pro londýnskou olympiádu

Vložil
ČTK
31.10.2009 18:00
Velká Británie

Londýn

Londýn - Londýn plánuje postavit pro olympijské hry v  roce 2012 monumentální konstrukci, která by soutěžila s Eiffelovou věží v  Paříži. Podle britského tisku by 15 milionů liber (přes 440 milionů korun) za stavbu monumentu měl zaplatit nejbohatší muž Británie, indický ocelářský magnát Lakšmí Mittal.
    Konstrukce má být v areálu olympijského stadionu, který se staví na východě Londýna. Porota vybírá z návrhů pěti umělců, mezi nimiž je prý držitel Turnerovy ceny Anish Kapoor či Antony Gormley, který má na svém kontě známou monumentální plastiku Anděl severu u Newcastlu.
    Do britských novin se zatím dostal jeden předběžný návrh Paula Fryera na 120 metrů vysokou ocelovou plastiku připomínající stožár vysokého napětí. Na několika úrovních mají být vyhlídkové terasy, v noci má být stavba osvětlena a elektřinu mají dodávat solární panely.
    Mluvčí londýnského starosty Borise Johnsona potvrdila, že "starosta by chtěl, aby v olympijském parku bylo omračující, ambiciózní umění na světové úrovni". List The Times citoval zdroj z Johnsonova okolí, podle něhož by starosta "chtěl postavit něco ambiciózního, jako je Eiffelova věž nebo Socha svobody".
    Johnsonovi se také podařilo přesvědčit Lakšmího Mittala, aby na projekt poskytl 15 milionů liber. "Líbí se mu žít v Londýně a chtěl by něco městu vrátit," řekl listu The Times nejmenovaný Mittalův přítel. Majetek Lakšmího Mittala, který vlastní ocelárny i v ČR, odhaduje The Times na 10,8 miliardy liber (skoro 320 miliard korun).
0 komentářů
přidat komentář

Související články