David Chipperfield: Form Matters

21.10.2009 - 31.01.2010, Design Museum, Londýn

Vložil
Rasto Udzan
27.10.2009 12:30
David Chipperfield

foto: Nick Knight
Paralelně s výstavou prezentující tvorbu Future Systems Jana Kaplického probíhá v londýnském Design Museum výstava prací z ateliéru Davida Chipperfielda. Design Museum pod taktovou Deyana Sudjiće tím reaguje na nedávné mezinárodní úspěchy britského architekta a představuje jeho dvacetiletou tvorbu.
     Architektovi, jehož tvorba je nepřehlédnutelným vývozním artiklem současné britské architektury a jehož realizace jsou oceňovány v mnoha zemích světa (Německu, Španělsku, Itálii ale i v Číně, Americe či Japonsku) je touto výstavou projevena pocta na domácí půdě. Je paradoxem, že anglická společnost úzkostlivě lpící na tradicích Chipperfieldovu tvorbu, charakteristickou interpretací klasických vzorů, dosud spíše opomíjela a až teprve nejrozsáhlejší architektova realizace - letos dokončená rekonstrukce Neues Museum v Berlíně - strhla na osobu architekta pozornost.
     Chipperfield se svým klasickým pojetím architektury velmi decentně etabluje v prostředí jiných kultur. Usiluje o čistotu formy, má cit pro vlastnosti používaného materiálu, prostorovou hierarchii, úctu ke stávající struktuře a jedinečné zakomponování svého příspěvku do kontextu vytvářejí z jeho tvorby originál, který je rozpoznatelný ve spleti globálních trendových přístupů.
     Výstava je uspořádána do tématických bloků. Představuje jak realizace, tak projekty, které zůstaly jen na papíru. Bohatá kolekce modelů a prostorových studií demonstruje architektovy názory a zacházení s prostorem, které on sám považuje za fundamentální smysl architektury.
     Výstava je doplněna analytickou dokumentací vybraných staveb, filmovými ukázkami a několika rozhovory s architektem. Součástí výstavy je i samostatná výstava fotografií čerstvě zrekonstruovaného berlínského Neues Museum od fotografky Candida Hofer.

> designmuseum.org/exhibitions/2009/david-chipperfield
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nutne!
Tom
27.10.09 01:03
krásné modely
zvědavec
04.11.09 09:54
zobrazit všechny komentáře

Související články