OMA vyhrála soutěž na rotterdamskou radnici

Zdroj
OMA
Vložil
Tisková zpráva
26.10.2009 09:10
Werner Sobek
Office for Metropolitan Architecture OMA
ABT bv

Office for Metropolitan Architecture (OMA), Werner Sobek a inženýři ABT vyhráli soutěž na rotterdamský Stadskantoor, novou budovu radnice, která bude obsahovat prostory pro městskou správu, kanceláře a byty.
Projekt, který vznikal pod vedením Reinera de Graafa a Rema Koolhaase, byl vybrán z pěti soutěžních návrhů na základě rozhodnutí odborné poroty i výsledků veřejné diskuse.
OMA navrhla modulární budovu s opakujícími se jednotkami, která graduje do dvou nepravidelných vrcholů. Při pohledu z Coolsingel, jedné z hlavních rotterdamských tepen, se jeví budova, sestávající z drobných buněk, jako působivá komplexní forma navazující na sousední Stadstimmerhuis, budovu radnice postavenou v 50. letech.
Inovativní struktura nového Stadskantooru nabízí z konstrukčního i provozního hlediska maximální efektivitu a variabilitu. Jednotlivé buňky mohou být k budově přidány nebo odebrány podle potřeby. Kancelářské prostory tak mohou být nahrazeny rezidenčními. Zelené terasy u bytů ve vyšších podlažích vytvoří zahrady přímo v srdci Rotterdamu.
Díky důsledné flexibilitě, využívání horkého vzduchu akumulovaného v teplých měsících pro vytápění v zimě a aplikaci hi-tech průsvitné tepelné izolace na skleněné fasádě splnila OMA požadavek investora, aby byl nový Staadskantoor nejlepší holandskou budovou z pohledu udržitelného designu.
Reiner de Graaf uvedl, že při návrhu nešlo ani tak o vytvoření nové městské dominanty, ale spíše o objekt na pomezí architektury a urbanismu. "Budova byla záměrně navržená jako nejasná masa zasazená mezi architekturu z různých období, která bude navazovat na různorodé styly a měřítka okolních budov."
0 komentářů
přidat komentář

Související články