Moravany u Brna se opět rozšíří, útoky přestaly

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
24.10.2009 14:00
Francie

Paříž

Moravany u Brna - Moravany u Brna, kde letos kvůli schvalování nového územního plánu napadal neznámý člověk starostku, se budou rozšiřovat. Další zóny pro bydlení v obci na okraji Brna schválili v územním plánu zastupitelé. Místní si přáli po jeho schválení ještě rozvoj obce ovlivnit referendem. Zastupitelé ho však nevyhlásili a ani soud lidem v jeho vyhlášení nevyhověl, zjistila ČTK z jeho úřední desky.
    V referendu chtěla skupina lidí z Moravan zjistit, zda občané souhlasí s rozšiřováním obce, aniž by předtím měla potřebnou infrastrukturu a další zázemí. Počítali mezi něj například obchvaty a silniční napojení na rychlostní silnice, dále školky, školy, tělocvičny, kulturní sály a parky.
    Soud návrh na vyhlášení referenda odmítl, protože podle něj zastánci hlasování nevyčíslili dopady případného rozhodnutí. Spočítali sice, kolik by stálo samotné uspořádání referenda a jako ho financovat, neurčili však, kde vzít na stavbu infrastruktury, kdyby se pro její vznik před rozšiřováním zón k bydlení lidé vyslovili.
    "Jestliže navrhovatel tvrdí, že by teprve na základě výsledku hlasování v místním referendu byly vypracovány další plány, a to včetně případných plánů finančních, přiznává tím de facto, že jednu ze zákonem požadovaných podmínek návrhu nesplnil," uvedl v odůvodnění senát vedený Jaroslavou Skoumalovou.
    Starostka Moravan Marie Barešová (ČSSD) dnes ČTK řekla, že soudním rozhodnutím se pro obec nic nemění. Nový územní plán schválili zastupitelé v  červnu, vyhláška nabyla platnosti na konci srpna. Starostka přitom kvůli schvalování územního plánu čelila několika útokům. Vyvrcholily letos v červnu, když k ní do domu vtrhl neznámý muž a zbil ji, jejího zetě a uhodil do obličeje i její dceru.
    Barešová spojovala ataky se schvalováním územního plánu - v Moravanech jdou ceny stavebních parcel do tisícikorun za metr čtvereční. "Dělají to lidé, kteří zde mají pozemky a potřebují je (v územním plánu) změnit na stavební parcely," řekla tehdy ČTK.
    Po schválení územního plánu podle Barešové útoky ustaly, žena na radnici zůstává a o odchodu neuvažuje. Kdo chtěl starostku zastrašit, vyšetřuje policie. "Zatím nemám o závěrech vyšetřování zprávu," řekla dnes starostka.
0 komentářů
přidat komentář