Nový Jičín má opravenou tržnici

Nový Jičín - Nově zrekonstruovaná Městská tržnice se v těchto dnech otevřela v Novém Jičíně. Starou armádní konstrukci z konce 70. let minulého století nahradila speciální plachtovina připomínající středověké obří stany. Renovace tržnice přišla město na 16 milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Josef Gabzdyl.
    "Místo těžké konstrukce minulé tržnice jsme zvolili lehkou a vzdušnou s poplastovanou textilií, která odolá i větrným poryvům," přiblížil nový vzhled tržnice brněnský architekt Pavel Pekár. Lidé se nemusí obávat, že by se plachta ušpinila nebo se propadla pod nánosy sněhu. "Podle výrobce speciální plachty veškerou špínu smyje déšť. Uvnitř tubusů jsou odporové dráty, takže sníh se brzy roztopí a voda odteče do kanalizace," vysvětlil Pekár.
    Renovovaná tržnice se nachází na křižovatce Resslovy a Úzké ulice. Před několika lety se původně počítalo s jejím zbouráním a zastavěním proluky. Nakonec ale zvítězila varianta modernizace zařízení. Kromě nové konstrukce a plachty má celý prostor nové dláždění, zmodernizovalo se sociální zázemí trhovců, dřevěné stoly nahradily nerezové a tržnice je nasvětlena.
    Zcela se změnil také nedaleký průchod podél hradební zdi. Místo několika parkovacích míst je tam nyní odpočinková zóna s lavičkami.
    Do tržnice se už z provizorních prostor po čtyřměsíční rekonstrukci vrátili trhovci, kteří v ní prodávají hlavně vlastní výpěstky jako zeleninu, ovoce nebo mošty. "O místa v nové tržnici je velký zájem," uvedl Gabzdyl. Za jeden stůl a den se platí 72 korun, když trhovec chce prodávat potravinářské či květinářské zboží. Když prodává průmyslové zboží, jako jsou oblečení či hračky, zaplatí 142 korun. Ceny jsou stejné jako ve staré tržnici. Město nabízí například i měsíční, čtvrtletní nebo roční nájem.
    Tržnice si mezi lidmi kvůli svému netradičnímu architektonickému řešení vysloužila i několik přezdívek jako například Humberto, malý Temelín nebo velká Pagoda. "Určitě budou občané o  architektonickém řešení diskutovat, je netradiční. Spousta lidí mi říká, že při stavbě se jim nová konstrukce moc nelíbila, ale když je hotova, tak zcela změnili názor," uvedl starosta města Ivan Týle.

foto: Archtex, s.r.o.
0 komentářů
přidat komentář

Související články