Koncem listopadu se v Jihlavě otevře park Gustava Mahlera

Vložil
ČTK
22.10.2009 18:15
Jihlava

Jihlava - Nový park Gustava Mahlera se v Jihlavě pro veřejnost otevře zřejmě koncem listopadu. V téměř dokončeném parku jsou už instalovány kamenné objekty symbolizující Mahlerovu hudbu, je navezena zemina a v  nejbližších dnech budou vysazeny stromy, keře a další zeleň. Funkční nebudou pouze vodní prvky, které budou zprovozněny na jaře příštího roku, kdy také bude do parku osazena skladatelova socha. Novinářům to dnes řekl mluvčí radnice Radek Tulis.
    Náklady na stavbu parku dosáhnou přibližně 41 milionů korun, z  toho šest milionů stojí umělecká díla. Většinu nákladů pokryje evropská dotace.
    Velké kamenné objekty symbolizující ptáky a ryby podle autora uměleckých děl sochaře Jana Koblasy dokládají, že Mahlerovým velkým inspiračním zdrojem byla příroda. Tři téměř dvacetitunové sochy ptáků a tři sochy ryb podle Koblasova návrhu vytvořil Jaroslav Řehna z Kamenné na Žďársku. Použil čtyři druhy žuly - tři jsou z nedalekého Mrákotína, do červena zbarvený materiál pochází z Afriky. Sedmou skulpturou a centrálním prvkem parku bude třímetrová bronzová socha skladatele.
    Nový jihlavský park vzniká podle projektu architektů Martina Laštovičky a Víta Doležala na místě někdejší židovské synagogy, kterou Mahler v době života v Jihlavě navštěvoval. V roce 1939 synagogu vypálili nacisté, její pozůstatky budou součástí parku.
    Oficiálně by se měl Mahlerův park otevřít 7. července 2010, v den 150. výročí skladatelova narození.
0 komentářů
přidat komentář

Související články