Vodní hamr v Dobřívi na Rokycansku se stane národní památkou

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
19.10.2009 10:10
USA

New York

Dobřív (Rokycansko) - První technickou památkou v Plzeňském kraji, která se stane národní kulturní památku (NKP), bude od ledna vodní hamr v obci Dobřív na Rokycansku. Objekt mapuje historii podbrdského železářství od 14. století. Zařadí se mezi významné technické památky ČR podobně jako vítkovické železárny. ČTK to řekla ředitelka odboru památkové péče ministerstva kultury Anna Matoušková. V kraji je dosud 17 NKP, zatím téměř výhradně zámky, hrady a kláštery.

    V Plzeňském kraji je ještě na seznamu, který má v prosinci schválit vláda, tachovská jízdárna ve Světcích, zámek Červené Poříčí na Klatovsku a zvažuje se také klášter Chotěšov u Plzně.
    "Vyšší prestiž památky pomůže obci, která kromě nárůstu turistů očekává také větší přísun státních peněz na zvelebování atrakce regionu," řekl starosta Dobříva a předseda mikroregionu Milan Kozlík.
    "Hamr byl navržen krajem, nikoli Národním památkovým ústavem, ale odborná složka s tím nemá žádný problém. Je to unikátní připomínka více než pětisetleté tradice podbrdského železářství. Je tam zachován soubor původního nářadí i technického vybavení," uvedla Matoušková.
    V ČR je v současné době 236 NKP. Pravidelný rytmus jejich prohlašování není, je vyvolán trvalým vyhodnocováním památkového fondu. Naposledy se prohlašovaly v roce 2008, celkem jich bylo 28. V Plzeňském kraji to byl kostel Nanebevzatí Pany Marie v Přešticích a selský dvůr v Plzni-Bolevci.
    Letos nově ministerstvo požádalo o tipy kraje a regionální národní památkové ústavy, podnětů přišlo 103. "Počítáme s 30 až 35 návrhy," řekla Matoušková. Do konce října projedná definitivní výběr porada vedení ministerstva, po vnějším připomínkovém řízení půjde do vlády, která seznam schválí do konce roku. Památky budou prohlášené od ledna 2010.
    Dobřív a Chotěšov navrhl kraj, jejich prohlášení podporuje Národní památkový ústav v Plzni. "Povýšený statut rozhodně přispěje k prestiži a nepochybně i k zájmu návštěvníků o památku i o region," řekla jeho ředitelka Ludmila Drncová. Zámecký objekt Červené Poříčí je podle ní ojedinělá ukázka saské renesance, Chotěšov pak barokní klášterní architektury, která je ojedinělá také svým zakomponováním do krajiny. Jízdárna ve Světcích, která patří městu Tachov, je druhá největší jízdárna ve střední Evropě. Přestože hamr vlastní kraj, bude plzeňský ústav pomáhat s jeho prezentací.
    Vodní hamr je největší a nejvýznamnější památka svého druhu v ČR. Dnešní zděná budova byla postavena začátkem 19. století v místě dřevěných hamrů z let 1658 a 1701. Vybavení pochází také z 19. století. Původně se tam kovaly tyče, po rozšíření technologie od 60. let 19. století těžké nářadí. Železo tam vznikalo od 14. století až do roku 1956.
0 komentářů
přidat komentář

Související články