Radnice rozhodne, zda kolem brněnské přehrady bude zóna bydlení

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
18.10.2009 10:20
Brno

Brno - Brněnskou radnici čeká rozhodnutí, zda se chatová kolonie u Brněnské přehrady promění v obytnou zónu. Odpověď architekti zanesou do příští podoby územního plánu. Zastupitelé o ní budou rozhodovat i podle toho, kolik by u přehrady stálo vybudování vodovodu a kanalizace. Odborníci to mají spočítat v  dokumentu, jehož zpracování schválili radní, řekl ČTK primátorův náměstek Martin Ander (SZ).
    Podle Andera je na stavbu vodovodu a kanalizace na pravém břehu přehrady zpracovaná studie. Neříká však, kolik by investice stála. Na to má odpovědět nový dokument.
    Možnost u přehrady stavět celoročně obyvatelné domy by uvítali hlavně majitelé tamních pozemků. "Pokusy budovat tam trvalé bydlení tam zaznamenáváme už dnes," řekl náměstek. Lokalita však není dobře zasíťovaná, chybí také kvalitní spojení hromadnou dopravou do centra Brna.
    Podle náměstka musejí radní a zastupitelé zvážit, zda se vyplatí vodovod a kanalizaci u Brněnské přehrady postavit. Svahy nad nádrží představují členitý terén. Navíc jednotlivé chaty jsou ve srovnání s běžnou městskou zástavbou daleko od sebe.
    Město navíc podle Andera zvažuje pouze stavbu páteřního vodovodního a kanalizačního potrubí, a nikoli přípojek k chatám. "Do nich by majitelé objektů museli investovat další miliony korun. Nemáme tak vůbec jistotu, že by se na kanalizaci napojili, pokud by ji tam město postavilo," řekl náměstek.
    Nad Brněnskou přehradou je dnes kolem 3000 chat. Vodu lidé čerpají z vlastních studní, odpadní vodu musejí odvádět do nepropustných jímek na vyvážení. Kontrolují to úředníci stavebního úřadu v Brně-Bystrci.
    Územní plán, který o budoucnosti chatové osady rozhodne, se začne s  veřejností projednávat v polovině příštího roku. Platit by měl začít do dvou let. Územní plány zpracovává magistrát s platností na deset let dopředu, lze v  nich sice dělat změny, ale obvykle jen dílčí.
0 komentářů
přidat komentář