Národní muzeum otevře koncem října památník na Vítkově

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
16.10.2009 21:15
Praha

Praha - Národní muzeum v Praze otevře koncem října Národní památník na Vítkově, s jehož rekonstrukcí započalo v roce 2006. Podle generálního ředitele Michala Lukeše půjde zatím o zkušební provoz.
    "Veřejnosti nabídneme stálou expozici Křižovatky české a československé státnosti, v níž zachytíme významné zlomy v dějinách 20. století, kdy se výrazným způsobem měnila státnost i ideové pojetí státu," řekl Lukeš ČTK. Upozornil, že převzetím Národního památníku na Vítkově s hrobem Neznámého vojína a jezdeckou sochou Jana Žižky z Trocnova muzeum na sebe před osmi lety převzalo náročný úkol zajistit jeho rekonstrukci.
    "A navíc tento převážně uzavřený objekt rehabilitovat, revitalizovat a otevřít veřejnosti. Snažíme se udělat maximum, aby toto místo nebylo jen tichým symbolem naší státnosti, ale též moderním muzeem, kde se především mladší generace bude moci seznamovat s  důležitými momenty novodobé historie," dodal Lukeš.
    Památník nyní představuje řadu zajímavých architektonických prvků i nově vybudovanou vyhlídkovou terasu na střeše s impozantním pohledem na pražské panoráma. Mimo terasu jsou prostory bezbariérové.
    Celkové náklady rekonstrukce Vítkova podle Lukeše dosáhly částky 321 milionů korun, kterou poskytlo ministerstvo kultury. "Rekonstrukce monumentálního jezdeckého Žižkova pomníku je naplánována na léta 2010-2011 a celkové náklady jsou odhadovány na 30 milionů," dodal Lukeš. Po celý listopad bude podle něj do památníku vstup zdarma.
    Po dvou měsících končí Národní muzeum s komentovanými prohlídkami nové budovy Národního muzea, vedlejšího objektu bývalého Federálního shromáždění, které využilo téměř deset tisíc lidí. Jeho dveře ale zůstanou veřejnosti dokořán. Až do 6. ledna si tam mohou zájemci prohlédnout výstavu Košický zlatý poklad.
    Poslední komentované prohlídky, které začaly v polovině srpna, se uskuteční v neděli 18. října. Muzeum v nich pozvalo zájemce na cestu po stopách historických událostí, které se tu odehrávaly, a po zajímavých architektonických částech. Od 9. do 16. října se tu odehrávala část festivalu 4 + 4 dny v pohybu.
    "Dne 17. listopadu bude v přízemí budovy otevřena rozsáhlá a jedinečná výstava s názvem Za svobodu. Přiblíží atmosféru v Československu v 50., 70. a 80. letech dvacátého století a dotkne se i let šedesátých. Zaměří se na přístup ke svobodným informacím, na propagandu a různý výklad jednotlivých událostí té doby," charakterizoval expozici Lukeš.
     Potrvá až do 6. července a bude rozdělena do dvou částí. První bude věnována 50. létům - jejich temnějším stránkám, jakými byly politické procesy, neprostupnost hranice či změny ve struktuře společnosti. Představí pronikání informací zvenčí prostřednictvím poslechu zahraničního rozhlasu - symbolizováno bude balonem, z něhož se na území republiky shazovaly letáky Rádia Svobodná Evropa. Vystavena bude i soudní ohrádka z procesu s Miladou Horákovou a její poslední dopis.
    Druhá část přinese pohled na 70. a 80. léta, období normalizace. Připomenuta v ní bude stylizovaná "samizdatová dílna", exilová literatura a vysílání Rádia Svobodná Evropa v 70. a 80. letech. Výstavu připravuje Národní muzeum s Vojenským historickým ústavem Praha.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Milan
17.10.09 08:04
zobrazit všechny komentáře