Vnuk Alfonse Muchy trvá na novém pavilonu pro epopej

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
13.10.2009 21:00
Praha

Praha - Vnuk Alfonse Muchy John trvá na výstavbě nového pavilonu, ve kterém by měl být v Praze vystaven cyklus obrazů Slovanská epopej. Přál by si také, aby pavilon stál buď na Těšnově, Letné, Vítkově, nebo v centru města v blízkosti Staroměstského náměstí. ČTK to řekl pražský radní Milan Richter (ODS), který dnes s Muchou jednal. Stěhování epopeje do hlavního města se tak může odložit i o několik let.
    Obrazy jsou více než 45 let vystaveny na zámku v Moravském Krumlově. Praha, které Mucha dílo věnoval, ale dlouhodobě usiluje o jejich přestěhování do metropole, uvažovala především o  umístění v areálu Výstaviště. Kvůli nejasnostem s tím, kde bude dílo umístěno, se přesun už několikrát odložil.
    Podle Richtra by si Mucha přál, aby v  novém pavilonu byly kromě epopeje také sbírky muzea Alfonse Muchy a díla z  takzvaného bosenského pavilonu. Součástí budovy by prý měla být i aukční síň.
    Umístění pavilonu v některé z navrhovaných lokalit nebude podle Richtra jednoduché. "Musíme nejprve vypracovat objemovou studii a pak zkusíme, jestli se pavilon někam vejde," řekl radní. Město bude muset také prověřit majetkové vztahy nebo to, zda by výstavba byla v souladu s územním plánem. To vše by podle Richtrova odhadu mohlo trvat i tři roky.
    Epopej tvoří 20 obřích pláten ze slovanské historie. Majitelem moravskokrumlovského zámku je ale od roku 2004 táž společnost Incheba, které Praha pronajímá Výstaviště. Krumlov si sály, v  kterých je epopej vystavena, od Incheby pronajímá. Firma v minulosti hrozila, že pronájem zruší, nakonec se ale obě strany dohodly. Technický stav renesančního zámku letos kritizovali památkáři, podle kterých se Krumlov řadí mezi nejzanedbanější památky Jihomoravského kraje. Udržovány jsou údajně pouze sály s  epopejí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Místo
Vích
25.11.09 05:04
?
Honza
21.04.10 09:08
zobrazit všechny komentáře

Související články