Příprava výstavy budovy pro Slovanskou epopej má zdržení

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
19.01.2006 15:35
Praha

PRAHA - Příprava výstavby nové budovy pro Slovanskou epopej Alfonse Muchy má zdržení. Pražský magistrát hodlá vystavit známý cyklus obrazů na holešovickém výstavišti. Už loni měla Praha na novou budovu v rozpočtu 46 milionů korun, stavba nezačala. Podle radního Bohumila Černého (ODS) se ještě čeká na jedno stanovisko pro schvalovací řízení.

"Není tam ještě vyjádření od ministerstva životního prostředí. Je to zvlášť citlivé území, kde se k tomu musí vyjadřovat ministerstvo," řekl ČTK Černý. Stanovisko ve formě nařízení vlády se očekává v březnu, dodal.
V letošním rozpočtu má město na výstavbu 43 milionů korun a Černý doufá, že práce budou zahájeny. Moderní dům s ocelovou konstrukcí bude vypadat jako krabička postavená na hranu. Plátna budou zavěšena v unikátně řešeném prostoru. Celkové náklady na budovu se odhadují na 150 milionů korun. Pokud se nevyskytnou potíže, mohla by být hotova příští rok.
Nápad se ale podle dřívějších informací nelíbí Muchovým potomkům. Výstaviště považují pro vystavení epopeje za nevhodné, protože je spojováno s kolotoči a poutěmi.
Mucha (1860 - 1939) daroval obrazy Praze s podmínkou, že je vystaví v síni vybudované pro tyto účely. Právě proto chce město budovu postavit, zdůraznil Černý. S Muchovými potomky už prý zástupci magistrátu jednali a je potřeba jednat dál.
Nyní je epopej na zámku v Moravském Krumlově na Znojemsku. O jejím stěhování zpět do metropole se hovoří již mnoho let. Návrhů, kde by mělo být dílo vystaveno, byla řada. Před časem se diskutovalo o záměru umístit plátna do secesního Průmyslového paláce, což zamítli památkáři.
Nedávno se objevily návrhy, že nejlepší pro Slovanskou epopej by bylo Klementinum, které spravuje a využívá Národní knihovna. Ta chce stavět nové sídlo na Letné, Klementinum je na hlavních turistických trasách. "Bylo by to logické, ale (Muchova) podmínka je jiná, proto výstavba nové budovy," podotkl Černý.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Lokalizace
Marcel Pencák
26.01.06 08:50
zobrazit všechny komentáře

Související články