Galerie VŠUP: Pozvánka do „malého“ domu A1Architects

Vložil
Kateřina Lopatová
13.10.2009 16:25
Velikost není osud, velikost je volba.

A1Architects

V galerii Vysoké školy uměleckoprůmyslové je momentálně k vidění výstava Malý dům ateliéru A1Architects, tedy převážně nedávných absolventů domovské vzdělávací instituce (2008). Lenka Křemenová, David Maštálka, Jakub Filip Novák a Marta Maštálková zde představují výsledek svého „interního workshopu“, v rámci kterého se bezmála rok věnovali tématu „neomezeného bydlení v omezeném prostoru“. Podobné diskuse o velikosti a spory o podstatu minima a maxima obyvatelného prostoru zasahují architekturu s rozmanitou intenzitou již téměř jedno století – od sociálně orientováné debaty levicových architektů sdružených v meziválečné éře kolem hnutí CIAM až například po texty guru současné scény Rema Koolhaase.
Projekty A1 vznikaly jako teoretická zadání – tedy záměrně bez vazby na kontext a konkrétní obyvatele. Přesto přinášejí realizovatelná řešení. Sami architekti dodávají: „Hlavním motorem celé práce je touha nalézt a navrhnout dům, který, ač podle konvenčních měřítek malý, skrývá v sobě specifickou formu velikosti.“
V galerii tak návštěvník nalezne 13 krásných velkých modelů v měřítku 1:25 a jeden dokonce 1:1, které byly na výstavu vybrány přibližně z třiceti malých pracovních prostorových koncepcí. Třebaže zpočátku můžete mít dojem, že vstupujete do jakési zahrady určené ke hře, při bližším prozkoumání jejích tajů zjistíte, že domy spojuje také důsledně promyšlený koncept. A bezpochyby i jistá poetika, podtžená doprovodnými texty, které jako by svou skladbou odkazovaly k japonským haiku. Věřím, že nejeden z návštěvníků začne při jejich čtení přemítat, zda jeho – rozlohou možná větší dům – podobné hodnoty nabízí.

čtyři zahrady
nad hladinou z leknínů
poslouchám tóny
mých čtvero zahrad

(david)
kopec
pod deštníkem z trávy
usínám
s vůní louky na dosah

(lenka)

Malý dům je původní autorskou výstavou, která by si zasloužila delšího trvání a několika málo galeriím zaměřujícím se v naší zemi na architekturu pokorně připomíná, že cesta nevede přes pouhé prezentace portfolií realizovaných staveb.
Výstavu doprovází, či raději doplňuje graficky vyjímečně čistě zpracovaný katalog s úvodním textem Venduly Hnídkové. I on má však v sobě kromě přehledně představené informace obsaženu i jistou hravost, nebo spíše jejich vzájemnou provázanost: Prolistujete-li publikaci zepředu, vidíte pouze fotografie, prolistujete-li ji pozpátku, vidíte pouze plány. Nevěříte? Běžte se podívat, překvapí vás nejen katalog. Do 27. října máte šanci.

galerie VŠUP, nám. Jana Palacha 80, Praha 1
výstava potrvá do 27. 10. 2009
otevřeno pondělí až sobota 10 – 18 h.
0 komentářů
přidat komentář