Rekonstrukce kladenského divadla bude stát 150 milionů Kč

Vložil
ČTK
13.10.2009 14:15
Kladno

Kladno - Chystaná rekonstrukce kladenského divadla si vyžádá 150 milionů korun. Město na ni bude chtít získat peníze z Evropské unie. Radnice může od EU získat dotaci ve výši až 85 procent uznatelných nákladů, obvykle ale žadatelé dostávají kolem 50 až 70 procent. Zbytek bude představovat příspěvek města, řekl dnes novinářům primátor Dan Jiránek (ODS).

    Přestavba podle studie architekta Davida Vávry má začít příští rok na konci června a potrvá celou divadelní sezonu. Herci budou během rekonstrukce jezdit na zájezdy nebo vystupovat v menším kladenském divadle Lampion. V září 2011 by se už nově opravené budově mělo opět hrát.
    Jiránek uvedl, že městští radní v pondělí souhlasili s vyhlášením výběrového řízení na pořízení projektové dokumentace. Osloven byl i Vávra. "Základem výběrového řízení je studie pana Vávry, projektant se jí bude muset řídit," dodal primátor.
    Město podle něj v této fázi už muselo stanovit konečnou cenu, aby dostálo všem podmínkám EU. "Protože Evropská unie má nějaké požadavky, kolik projektů za její peníze máme udělat, o kolik se má zvýšit návštěvnost, kolik metrů čtverečních za ty peníze máme udělat," vyjmenoval Jiránek.
    Stanovená cena 150 milionů včetně DPH je nižší, než byl odhad autora studie, projekt se tak podle Jiránka bude muset "očesat". Vávra měl podle něj představu o 177 milionech korun. O více peněz ale podle primátora Kladno nemůže žádat, protože by nemohlo splnit podmínky dotace.
    Rekonstrukce má zchátralou divadelní budovu oživit a učinit ji pro diváka přitažlivější. Vzniknou celkem tři scény, nová kavárna a výtah pro divadelní kulisy, obměny se má dočkat prakticky vše kromě divadelní techniky. "Obecně lze říci, že tu všechno dosloužilo," uvedl před časem Vávra, který v minulosti navrhl například rekonstrukci Divadla Dobeška nebo Švandova divadla v Praze.
    Přestavba pozdně secesní budovy, jejíž historie se začala psát počátkem minulého století, má zvýšit divákovo pohodlí, a to i za cenu toho, že se sníží kapacita zhruba o sto míst na 330. Podle ředitelky Blanky Bendlové to ale nepředstavuje problém, protože současnou kapacitu se podaří málokdy naplnit. Kromě toho mají vzniknout další dvě scény - jedna v přestavěné zkušebně a druhá v parku, která bude využívána v létě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články