Krize omezila výstavbu bytů

Zdroj
Daniel Novák
Vložil
ČTK
11.10.2009 12:30
Praha

Praha - Hospodářská krize omezila v Česku novou bytovou výstavbu, stavitelé odkládají řadu plánovaných projektů. Při pohledu na čísla Českého statistického úřadu je ale zřejmé, že mnohem "černější" dobou bylo pro výstavbu bytů po roce 1989 období kolem roku 1995.
    Zatímco v roce 2008 se v Česku dokončilo 38.380, bylo to v roce 1995 jen necelých 13.000 bytových jednotek. Současná výhtavba přesto ještě stále nedosahuje "předlistopadových" hodnot. V přelomovém roce 1989 bylo dokončeno přes 55.000 bytů. Vrcholem "polistopadového" stavitelství byl rok 2007, kdy se dokončilo 41.649 bytů.
    "Kolem roku 1995 nastalo období, kdy se měnily poměry na trhu, kdy dobíhala státem organizovaná výstavba bytů a teprve začínala větší developerská výstavba," řekl ČTK analytik mezinárodní poradenské společnosti Ondřej Novotný.
    Nejlepším obdobím byly naopak na bytovém trhu podle vedoucího rezidenčního oddělení konzultantské firmy Karla Dudycha roky předcházející vstupu Česka do EU. "Toto období můžeme označit za opravdové období boomu. Nabídka developerů byla v té době omezena a též se velmi spekulovalo s budoucím velkým nárůstem cen nemovitostí v důsledku vstupu a nového členství v EU," uvedl Dudych.
    Během 20 let se ale nezměnila jen intenzita výstavby, ale i její skladba. V polovině 90. let připadalo až 65 procent nové výstavby na družstva a obce, 30 procent na individuální výstavbu a kolem pěti procent na komerční stavitelství. Situace kolem roku 2007 byla už úplně jiná. Na 45 procent bytů se stavělo individuálně, stejný podíl měly developerské firmy, družstva a obce se na výstavbě bytů podílely maximálně z  desetiny.
    Z trendů, které lze rozpoznat ze statistických čísel, vyzvedl analytik zvětšování průměrné obytné plochy nových bytů. Zatímco v  roce "sametové revoluce" měl nový byt v průměru něco málo nad 52 metrů čtverečních, bylo to v roce 2008 už 76 čtverečních metrů.
    Současně se po přelomu milénia začal zvyšovat počet bytů v rodinných domech. Loni tvořily dokonce už více než polovinu nové výstavby. "Tato skutečnost dokládá dobrou ekonomickou situaci kupujících či individuálních stavebníků a jejich touhu po větším soukromém prostoru," poznamenal Novotný. Mění se i standard vybavení bytů. Dříve obvyklá linolea nahradily plovoucí podlahy, vany začaly doplňovat také sprchové kouty, rostoucí automobilismus zvýšil poptávku po parkovacích stáních, vyšší oblibu si získaly i balkóny, terasy a nové technologie.
    Změnil se také vkus kupujících. Podle Novotného z King Sturge začali více dbát na kvalitu a pokud si to můžou dovolit, zařizují si s pomocí architektů originální řešení bytu nebo rodinného domu namísto typizovaných nebo katalogových domků.
    
Bytová výstavba v ČR po roce 1989:




0 komentářů
přidat komentář