Generálním ředitelem památkového ústavu se stane Tomáš Hájek

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
18.01.2006 23:10
Praha

PRAHA - Novým generálním ředitelem Národního památkového ústavu se pravděpodobně stane Tomáš Hájek. ČTK to dnes řekli dva pracovníci ústavu, Hájek sám to nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Ministerstvo kultury pořádá ve čtvrtek ke jmenování ředitele tiskovou konferenci. Jména ředitelů územních pracovišť NPÚ by měla být podle ministerstva známa do konce ledna. Na tato místa se hlásilo celkem 93 uchazečů.
Do konkurzu na generálního ředitele se přihlásilo 12 lidí. Hájek dnes ČTK řekl, že byl vyzván, aby se zúčastnil. "Mám určité zvěsti, ale ještě nemám žádnou relevantní informaci, abych to mohl potvrdit," řekl.
Dvaačtyřicetiletý Hájek dosud pracoval jako poradce ministra životního prostředí. Vystudoval Filozofickou a Lékařskou fakultu UK, působil jako politický komentátor Lidových novin a externí komentátor rádia Svobodná Evropa. Je členem České komise pro UNESCO, vyučuje na vysokých školách, je spoluautorem skript. Na ministerstvu životního prostředí se zabýval vztahem témat ekologie, památkové péče a trvalé udržitelnosti cestovního ruchu. Spolupořádal také odborné konference Tvář naší země. Jeho snahou je propojit ochranu přírody a krajiny s péčí o kulturní dědictví.
V loňském roce publikoval knihu Zánik a vznik památkových péčí, která má být filozofií památkové péče. Obsahuje úvahy o památkové péči, snaží se objevit její charakteristiky.
Pokud se podaří ministerstvu kultury ukončit konkurzy do konce ledna, jak plánuje, skončí po dvou měsících pro památkáře období dočasného vedení. Pověřeným ředitelem NPÚ po tuto dobu byl Zdeněk Novák, jehož ministr kultury Vítězslav Jandák jmenoval do funkce 1. prosince. Den poté jej odvolal spolu se všemi řediteli územních pracovišť. Novák se do konkurzu hlásil také.
Jandák původně předpokládal, že funkce nově obsadí už před vánočními svátky. Odborná veřejnost tehdy jeho postup označila za uspěchaný. O lednovém termínu uzávěrky konkurzu se rozhodlo poté, co komise jmenovaná Jandákem nedoporučila v prosinci žádného z několika přihlášených kandidátů. Komise postrádala výjimečné osobnosti v oboru, a rozhodla proto soutěž více otevřít. Ministerstvo pak samo vyzývalo k účasti v řízení odborníky.
0 komentářů
přidat komentář