Brněnskou hvězdárnu přestaví Rudiš-Rudiš architekti

Vložil
ČTK
07.10.2009 13:40
Brno

Brno - Kosmonauti z celého světa dnes slavnostně zahájili přestavbu Hvězdárny a planetária na Kraví hoře na takzvané přírodovědné exploratorium, které spojí vědecké bádání s popularizací, uměním a zábavou. Na projekt za 85 milionů korun přispěla 64 miliony Evropská unie. Stavební práce odstartují kvůli připomínkám ekologů asi až na začátku roku 2010, zpřístupnění plánují hvězdáři na rok 2011, informoval novináře brněnský magistrát, který hvězdárnu spravuje.
    "Nové exploratorium má za cíl spojit poznatky z vědy, umění a astronomie a pomocí multimédií a techniky je vysvětlit jak starší veřejnosti, tak malým brněnským hvězdářům," uvedl primátor Roman Onderka.
    Podle ředitele hvězdárny Jiřího Duška je hlavní myšlenkou projektu přeměna ryze astronomické instituce v centrum se širším záběrem. Při tvorbě programu dostanou větší prostor další přírodní vědy, například fyzika, matematika, geologie a chemie.
    U nynějších budov hvězdárny a planetária vzniknou nové přístavby, které areál spojí v jeden funkční celek. V novém velkém sále vybudují hvězdáři stálou expozici. Součástí projektu je také zateplení a zajištění bezbariérového přístupu. Vedení hvězdárny slibuje, že změní také celkovou organizaci práce a vizuální i mediální prezentaci.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
to je vitez?
14.10.09 03:30
NENE
MUFNA
14.10.09 04:35
NENENE
čmelda
14.10.09 06:10
zobrazit všechny komentáře