Festival Čtyři dny se bude více věnovat architektuře

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
30.09.2009 18:00
Praha

Praha - Nejen pohybovému divadlu a tanci v různých podobách a z  různých koutů světa se bude věnovat 14. ročník festivalu 4+4 dny v pohybu. Věren své tradici našel si i letos netradiční místo pro uvádění svého programu - letos budovu bývalého Federálního shromáždění. Dům spojený s politickou minulostí země a pro některé i s kontroverzním architektem Karlem Pragerem inspiroval organizátory festivalu k tomu, aby část programu věnovali architektuře nejen této stavby.
    Někdejší budova pražské burzy přestavěná do své dnešní podoby Pragerem je jednou z nejoriginálnějších i nejkontroverznějších staveb druhé poloviny 20. století. Mohutný, pozdně modernistický objekt přinášející ve své době řadu technologických inovací či důsledný estetický perfekcionismus v  interiérech za součinnosti čelných osobností výtvarné scény 60. let. Po své politické náplni hostil rádio a teď patří Národnímu muzeu, které ho otevírá veřejnosti.
    Během festivalu, který se uskuteční od 9. do 16. října, se jeho prostory stanou dějištěm akcí věnovaných Pragerovi, "architektu Prahy", jeho současníkům i samotné budově. Rozporuplnému architektovi, který od sklonku 50. let formoval moderní tvář české metropole, bude 16. října věnována tematická diskuse.
    Své příspěvky reagující na jeho osobnost, kontext doby, v níž tvořil, jeho realizovaným i nerealizovaným projektům, konceptům a jeho odkazu pro 21. století, přednesou odborníci v čele s historikem architektury Rostislavem Šváchou a architekty Janem Línkem a Janem Loudou.
    Aby se návštěvníci mohli z různých úhlů pohledu seznámit s historií a architekturou budovy, připravili organizátoři komentované prohlídky s historiky a teoretiky umění a architektury - Rostislavem Šváchou, Karlem Ksandrem, Zdeňkem Lukešem, Jiřím Kotalíkem, Davidem Vávrou a Václavem Cílkem.
    V úterý 13. října se v bývalé Sněmovně národů uskuteční unikátní hudebně-vizuální představení autorské trojice Vladimir 518, Ondřej Anděra a David Vrbík s názvem SPAM - Karel Gott Prager. Autoři se prostřednictvím místně specifického projektu snaží nastavit nový úhel pohledu na odkaz této významné osobnosti české architektury.
    "Chtěli bychom zbourat nebo alespoň narušit neprávem vytvořené klišé kolem osoby Karla Pragera. Podařilo se nám získat některé dosud nezveřejněné materiály a dokumenty, takže nejen projekt samotný bude pro diváky premiérou," říká Vladimir 518. Diváci podle něj uvidí "něco mezi koncertem a informační kompozicí".
0 komentářů
přidat komentář

Související články