Obnova českokrumlovského náměstí začne rekonstrukcí kašny

Zdroj
Alena Binterová
Vložil
ČTK
18.01.2006 11:55
Praha

ČESKÉ BUDĚJOVICE/ČESKÝ KRUMLOV - Náměstí Svornosti v Českém Krumlově čeká kompletní obnova. Letos začne generální rekonstrukcí kašny, restaurováním morového sloupu a opravou fasády historické budovy radnice. V plánu je pak i nová dlažba, osvětlení a zeleň či například jiný systém parkování.

Cílem postupných změn v centru městské památkové rezervace zapsané na listinu UNESCO je najít optimální využití prostoru během celého roku. "Náměstí je nyní sevřené ze tří stran konstrukcemi předzahrádek, některé jsou přítomny celoročně, takže to vypadá, jakoby celé náměstí v zimě jen smutně čekalo na novou sezonu," řekla ČTK pražská architektka Hana Zachová.
Vzhledu místa nyní podle odborníků škodí například příliš velké zahrádky před restauracemi či reklamy podnikatelů, prostor není uzpůsoben ani množství slavností rozdílného charakteru, které se tam konají.
"Samostatným projektem je generální rekonstrukce kašny včetně restaurátorských prací na morovém sloupu a sousoší," řekl ČTK vedoucí odboru územního rozvoje, investic a památkové péče městského úřadu Lumír Luštický. Kašna je bez vody už řadu let, protože prosakuje a nefunguje ani systém jejího napouštění.
Hrubý odhad nákladů na obnovu těchto dominant náměstí dosahuje 3,5 milionu korun, město na to chce získat příspěvek z programu regenerace, který vyhlašuje ministerstvo kultury. V dalších etapách je v plánu například nová kamenná dlažba podél průčelí domů, která si vyžádá změny současného systému parkování na náměstí, slavnostní osvětlení či výměna laviček a dalších drobných prvků.
Radnice s architektkou Zachovou spolupracuje už na třetím větším projektu. Předtím se věnovala například rekonstrukci kamenných dlažeb ve městě, za niž roku 1993 dostala Cenu časopisu Architekt, nebo nové podobě sálu a zázemí Městského divadla. "Nyní jde o to vrátit náměstí něco z jeho pozapomenuté noblesy. Například tím, že vznikne harmonický soulad ve využití dlážděné plochy před skvostným průčelím domů," nastínila Zachová. Svou studii kompletní úpravy náměstí představí veřejnosti ve čtvrtek v 15:00 v gotickém sále Prelatury v Horní ulici.
0 komentářů
přidat komentář