Ministr kultury chce od NKÚ prověřit práci památkářů

Vložil
ČTK
17.01.2006 22:50
Praha

PRAHA - Ministr kultury Vítězslav Jandák dnes předložil prezidentovi Nejvyššího kontrolního úřadu Františku Dohnalovi některá svá podezření na údajně neprůhledná výběrová řízení, která se konala v rámci Národního památkového ústavu (NPÚ). Jednání ministra s šéfem kontrolního úřadu se týkala i nedávno zveřejněných chyb ministerstva při financování náprav povodňových škod po roce 2002.

ČTK to dnes řekla Ludmila Kadrnková z tiskového oddělení ministerstva kultury. NKÚ zjistil při prověrce poskytování státních financí na odstraňování škod způsobených povodněmi například nedodržování zákona o veřejných zakázkách či nehospodárnost. Podle ministerstva ale zákon nebyl porušen, pochybení bylo jen formálního rázu a ministerstvo slibuje, že se podobná pochybení v budoucnu nebudou opakovat.
Kterých lidí či pracovišť NPÚ se týkají údajná pochybení při výběrových řízení, Kadrnková nesdělila. "Konkrétní případy nebyly detailně diskutovány, jsou teprve v šetření, na němž se podílejí památková inspekce a odbor kontroly ministerstva kultury," uvedla. O tom, že požádá NKÚ o prověření výběrových řízení, informoval Jandák již na tiskové konferenci před Vánocemi.
V té souvislosti také kritizoval památkový ústav za to, že příliš mnoho peněz vynakládá na administrativu. Hovořil o přibližně 600 milionech korun, které podle něj jdou od státu na skutečnou péči o památky, a přibližně 800 milionech korun na administrativu. Údaje ale památkáři považují za nesprávné, podle nich pocházejí z tabulky, kterou v publikaci Zaniklé hrady, zámky a tvrze Čech, Moravy a Slezska uveřejnil nakladatel František Honzák. Celá publikace je velkou kritikou státní památkové péče.
Šest stovek milionů ve skutečnosti zhruba odpovídá částce, kterou ministerstvo ročně dotuje několik památkových programů, a osm až devět set milionů je roční rozpočet NPÚ. V něm je zahrnuta administrativa, ale i správa památkových objektů, jejich údržba, výzkum, dokumentace památek a další činnosti památkářů.
Podle hlavního ekonoma NPÚ Stanislava Kubeše činily loni celkové provozní náklady 967 milionů korun. Z toho na památkovou péči bylo vynaloženo 401 milionů korun, na provoz památkových objektů 429 milionů a 137 milionů korun na údržbu památek.
Údaje o "přebujelé administrativě" ministr uvádí na obranu svých snah o reformu památkové péče, s níž podle něj souvisí i prosincové odvolání všech ředitelů NPÚ. Konkurz na ředitele všech pracovišť ústavu skončil 10. ledna, jejich jména mají být známa do konce ledna.
0 komentářů
přidat komentář