Plzeň vybudovala Dům hudby, nabídne nový koncertní sál

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
21.09.2009 11:25
Plzeň

Plzeň - Nový koncertní sál vybudovaný speciálně pro komorní koncertování se dnes otevřel v Plzni. Vznikl v kompletně zrekonstruovaném objektu bývalé poštovní školy v Husově ulici, nese jméno Antonína Dvořáka a pojme 150 lidí. Sál je součástí klasicistního objektu, který pod novým názvem Dům hudby poslouží nejen potřebám plzeňské konzervatoře, ale i koncertování "externích" interpretů a souborů. ČTK o tom informoval ředitel konzervatoře Miroslav Brejcha.

    "Tento sál je svým způsobem jedinečný. Nevznikl totiž jako multifunkční, ale je určen výhradně pro komorní hudbu," vysvětlil.
    Akustika sálu odpovídá požadavkům klasické hudby, účelům komorní hudby bylo přizpůsobeno i osvětlení a další vybavení. Jedinečnost sálu, jenž vznikl probouráním dvou pater objektu, podtrhnou také dva nové klavíry špičkové kvality, jeden z nich značky Steinway. Hudební nástroj bude pokřtěn 30. září na klavírním recitálu Ivana Moravce. Je to druhý klavír této značky v Plzni a škola o něj usilovala proto, že někteří klavíristé pro vystoupení žádají pouze špičkový nástroj.
    Podle Brejchy kontakt s velkým koncertním prostorem také poskytne studentům konzervatoře nový rozměr studia, jenž není jakoukoli jinou alternativní formou nahraditelný. "Studenti hudby budou moci konečně vše zkoušet v podmínkách, v nichž budou vystupovat jako profesionálové," řekl.
    Škola až dosud žádný vlastní sál neměla. Na pořádání 40 až 50 svých koncertů ročně si musela půjčovat různé prostory. Od příští sezony chystá pro Dům hudby pořádání pravidelných koncertních cyklů.
    Součástí objektu je také nahrávací studio a učebny konzervatoře. Na rekonstrukci budovy dal Plzeňský kraj téměř 50 milionů korun, na interiéry a vybavení škola získala 15 milionů korun z EU.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Kde je ta Plzeň?
Milan
21.09.09 07:49
zobrazit všechny komentáře