Konference o budoucí podobě Staroměstského náměstí

Vložil
ČTK
17.09.2009 20:00
Praha

Praha - V úterý 22. září se bude v budově Nové radnice na Mariánském náměstí konat mezinárodní odborná konference o budoucí možné podobě Staroměstského náměstí. Zabývat by se měla i případným využitím parcely, jež zbyla po zbořeném křídle Staroměstské radnice. ČTK o tom dnes informoval tiskový mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf. Konference je určena pro nejširší odbornou i laickou veřejnost. Vítaná je účast studentů architektonických škol.
    Konference se bude konat od 09:00 do 16:30, účast zatím přislíbilo víc než 80 hostů. Ve čtyřech tematických okruzích zazní 12 příspěvků vybraných odborníků včetně ze zahraničí. Otevřená diskuze by měla zhodnotit dosavadní soutěže, důvody jejich neúspěšnosti, reflektovat současný stav, shromáždit náměty na možnou proměnu náměstí a naznačit potenciální možnosti i limity tohoto prostoru, uvedl Wolf.
    V únoru minulého roku schválil magistrát postup, kterým se případné změny na Staroměstském náměstí včetně eventuální dostavby Staroměstské radnice budou realizovat. V dubnu až červnu 2008 se tak podle tiskového oddělení magistrátu konala výstava předchozích soutěžních návrhů na dostavbu radnice. Soutěží se v letech 1901 až 1967 konalo sedm, žádná neměla vítěze. Letos v květnu byl dokončen stavebně historický průzkum náměstí.
    Se staronovou myšlenkou na dostavbu radnice přišla před obecními volbami pražská ODS. "Nepůjdeme cestou jednoduchého vypsání další architektonické soutěže na dostavbu radnice, ale v nejširší veřejné i odborné debatě se pokusíme posoudit optimální potřeby a možnosti využití tohoto prostoru v kontextu náměstí i širšího centra Prahy," uvedl už dřív primátor Pavel Bém (ODS).
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pozdě ale přece?
Vích
19.09.09 07:30
zobrazit všechny komentáře

Související články