Zchátralé stavby ze Šumných měst se představují v New Yorku

Vložil
ČTK
16.09.2009 12:05
USA

New York

New York - Zchátralé architektonické skvosty zachycené v českém televizním cyklu Šumná města si mohou nyní na fotografiích prohlížet návštěvníci Českého centra v New Yorku. Spoluautor výstavy a televizních Šumných měst, architekt a herec David Vávra se nebojí, že by se tím u Američanů kazil obraz České republiky, protože stejné zkušenosti mají všechny země. Pozornost, kterou chátrajícím stavbám autoři projektu věnují, už také podle něho přináší své ovoce.

    "Ten problém není jen náš. Všude na světě lidé bojují za zachování určité identity krajiny a její historické návaznosti a za úctu k práci předků," řekl ČTK při úterní vernisáži v galerii Českého centra v České národní budově na Manhattanu.
    Cílem výstavy s názvem Šumná a bezbranná, která putovala po České republice a mnoha městech v zahraničí, i stejně zaměřených kalendářů je ještě více upozornit na smutný osud unikátních architektonických a stavebních děl v českých a moravských městech.
    Vávra věří, že se toto poslání daří naplňovat. "Ze 60 procent už tahle výstava neplatí. S ohroženými stavbami vyfotografovanými v letech 2003 až 2009 se ze 60 procent už něco stalo, v naprosté většině k lepšímu," řekl.
    Připustil, že někteří sponzoři se "lekli toho, že výstava a kalendáře propagují cosi, co má negativní výraz. Ale řada jich si už uvědomuje, že tím pomáhají věci, která má daleko delší život než je náš, protože domy nás přežívají."
    Zdevastované architektonické a urbanistické počiny 19. a 20. století nacházejí díky projektu Šumných měst nové majitele, kteří je rekonstruují, o další se začínají více zajímat místní radnice, uvedl jako příklady.
    Na velkých panoramatických černobílých fotografiích zachytil fotograf Michael Míček například ještě nedávno neutěšený stav hotelu Grand v Hradci Králové, hostince Port Arthur v Náchodě, Hradní restaurace na Kunětické Hoře či Liškovy vily ve Zlíně. Kritický pohled je znát i ze snímků moderní větrné elektrárny vedle historické rozhledny na Hostýně, socialistického obchodního domu v centru Jihlavy nebo tržiště uvnitř bývalé synagogy ve Velkém Meziříčí.
    Ze 65 fotografií, které tvoří výstavní kolekci Šumná a bezbranná, představuje newyorské České centrum 27 snímků. Vernisáž výstavy, která bude otevřená do 10. října, doplnilo promítání z cyklu Šumná města a přednáška Davida Vávry o architektuře a o projektu Šumných měst.
    New York je zatím předposlední zastávkou výstavy při jejím putování po světě. Po návratu do Evropy se chystá její závěrečné uvedení v Košicích, řekl Vávra.
0 komentářů
přidat komentář