Rychlodráhu Praha-Kladno blokuje nedostatek financí

Vložil
ČTK
15.09.2009 16:20
Praha

Praha - Výstavbu rychlodráhy mezi Prahou a Kladnem, která by umožnila snazší cestování obyvatel největšího středo- českého města za prací do metropole, blokuje nedostatek peněz. Kraj se s tím podle hejtmanova náměstka Robina Povšíka (ČSSD) nehodlá smířit a bude jednat s ministerstvem dopravy o tom, jak celý projekt zlevnit. Podle něj by bylo možné ušetřit až deset miliard korun. Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka ale dnes ČTK řekl, že i přes takovou úsporu by rychlodráhu stále nebylo možné vybudovat.

    "Projekt rychlodráhy je v současné době pozastaven, ne že by úplně spal, ale hledají se různé varianty řešení," uvedl Hanzelka. Vláda totiž před časem zakázala zahajovat jakékoliv nové stavby, navíc rozpočet na dopravní stavby je napnutý.
    Výstavba podle původních požadavků by mohla v konečném součtu vyjít až na 45 miliard korun, podle Povšíka by se ale dala výrazně zlevnit. "Bude možná potřeba přehodnotit některé stávající požadavky, které se týkají zejména Prahy, to je to zahloubení a zakrytí celé tratě," uvedl. Pokud by se ministerstvo ve spolupráci s projektanty hodně snažilo, tak by mohlo tuto částku snížit až o deset miliard korun, míní.
    Hanzelka řekl, že ministerstvo se nebrání diskusím o přepracování projektu, například by se místo dvoukolejné trati mohla udělat jen jednokolejná. "Primárně to, na co narážíme, je nedostatek finančních prostředků, to znamená, i kdyby se to o deset miliard snížilo, tak přesto je to nějakých 35 miliard - a to jsou peníze, které prostě v současné době nemáme," dodal.
    Současné železniční spojení Praha - Kladno se obecně považuje za nedostačující. Z Kladna a okolí do Prahy denně dojíždí za prací přes 20.000 lidí. Rychlodráha s odbočkou na ruzyňské letiště jim měla cestování usnadnit. O projektu se mluví už delší dobu také z toho důvodu, že Praha stále nemá vyhovující spojení centra města s letištěm.