V Londýně se otevírá Darwinovo centrum zvané Cocoon

Vložil
ČTK
13.09.2009 15:00
Velká Británie

Londýn

Londýn - Na 17 milionů exemplářů hmyzu a tři miliony rostlinných vzorků je ve futuristické budově Darwinova centra, které v úterý otevře veřejnosti slavné londýnské Přírodopisné muzeum. Novém centrum nabízí návštěvníkům nejen muzejní sbírky, ale především je vtahuje "do hry" interaktivními expozicemi a umožní jim sledovat vědce přímo při práci.
    Budova stála 78 milionů liber (2,27 miliardy korun) a poutá pozornost nejen vědeckými sbírkami, ale i jako architektonické dílo. Impozantní betonový objekt nazvaný podle svého tvaru Cocoon (Kukla) má osm pater a je dílem dánské architektonické firmy C.F. Møller.
    Kukla je největším rozšířením muzea od jeho otevření v roce 1881 a má ambici stát se stejně známou londýnskou pamětihodností jako původní viktoriánská budova Alfreda Waterhouse. "Viktoriánská budova je smělým architektonickým gestem, jímž chtěli její tvůrci upozornit na význam dějin přírody. My jsme chtěli na začátku 21. století také udělat smělé gesto a zdůraznit budoucnost vědy," prohlásil ředitel Přírodopisného muzea Michael Dixon.
    Doufá, že nové centrum otevřené v  roce dvoustého výročí Darwinova narození, dále zvýší návštěvnost muzea, která je nyní asi 3,8 milionu ročně.
    Stejně jako budova samotná je netradiční a vynalézavý i způsob prezentace sbírek ve třech patrech Kukly ve spirálovitě stoupajících chodbách. Nabízejí vedle hmyzu také staré herbáře, včetně původních herbářů Charlese Darwina. Hlavní důraz je však kladen na interaktivitu prostřednictvím desítek počítačů a dotykových obrazovek, včetně stěny věnované změně klimatu, která na 35 metrech čtverečních přibližuje důsledky oteplování atmosféry.
    Každý návštěvník také dostane magnetickou kartu s heslem, na níž si může v jednotlivých expozicích zaznamenat věci, o nichž se chce dozvědět víc. Doma si pak na webové stránce muzea za pomoci svého osobního kódu může přečíst další informace, které si v muzeu na kartě zaznamenal.
    "Darwin byl tichý člověk, ale chtěl veřejnost seznamovat s vědou," řekl vědecký ředitel Přírodopisného muzea Richard Lane. Také autoři Darwinova centra chtěli veřejnosti práci vědců co nejvíce přiblížit, takže návštěvníci mohou za sklem sledovat na vlastní oči vědecký výzkum. Přírodopisné muzeum je totiž současně vědeckým pracovištěm a jen v Darwinově centru pracuje přes 200 vědců.
    "Bylo pro nás důležité spojit dohromady sbírky, vědecký výzkum a veřejnost," uvedl šéf projektu Darwinova centra Paul Bowers.
    Kromě toho v sále pojmenovaném po známém popularizátorovi přírodních věd Davidu Attenboroughovi se budou vědci z muzea každý den setkávat s veřejností a ukazovat jim podle své specializace třeba mořské červy z Antarktidy, škorpiony fluoreskující v ultrafialovém světle, zkamenělé kosti dinosaurů či meteor pocházející z Marsu, který dopadl před 80 lety v Egyptě.
    Podle vedení muzea budou místní vědci věnovat asi 80 procent svého času výzkumu a zbytek kontaktům s návštěvníky a popularizaci své práce. "Čas ukáže, jestli to bude lidi inspirovat," poznamenal Lane.
    Darwinovo centrum bude otevřeno veřejnosti od 15. září. Vstup je stejně jako do zbytku Přírodopisného muzea zdarma.
0 komentářů
přidat komentář