Trutnovské náměstí opět zdobí socha císaře Josefa II.

Vložil
ČTK
12.09.2009 12:55
Trutnov

Trutnov - Časy habsburské monarchie bude ode dneška v Trutnově připomínat dvoumetrová socha císaře Josefa II. Na Krakonošovo náměstí se postava panovníka vrátila po 86 letech. Podle starosty Ivana Adamce má náměstí opět důstojnou dominantu.
    "Diskuse se vedly už v 90. letech, ale sochu se na náměstí vrátit nepodařilo. Radní byli ze školy ovlivnění Palackého pojetím dějin a Jiráskovou dobou temna, proto se to nejspíš nepovedlo," řekl starosta.
    Starosta považuje syna Marie Terezie, který vládl v letech 1780 až 1790, za pokrokového panovníka, jenž zaváděl velmi moderní reformy. Pracovitý Habsburk na Trutnovsko zavítal několikrát, poprvé v roce 1766 po prohraných válkách s  Prusy, podruhé po hladomoru v roce 1771 a potřetí po takzvané bramborové válce v  roce 1779.
    Socha v nadživotní velikosti zobrazuje stojícího Josefa II. s  listinou v ruce. Stojí na pískovcových základech a mramorovém podstavci, které mají dohromady asi pět metrů. Socha měří 2,2 metru, váží zhruba 300 kilogramů a je odlitkem původní bronzové sochy, která stála na náměstí v letech 1866 až 1923.
    Práce na nové soše trvaly asi čtyři měsíce. Pracovníci slévárny HVH v Horní Kalné za dozoru akademické sochařky Pauliny Skavové nejprve vytvořili lukoprenovou formu, kterou naplnili voskem. Ztuhlý vosk se potom musel dotvarovat a stal se základem nové formy, do které se už nalil bronz.
    "Nejvíc práce je pak na bronzovém odlitku. Jednotlivé díly se svařují a spoje se brousí do ztracena. V minulosti se nýtovalo a spoje byly víc vidět. Je nutné práce korigovat, aby si díly dobře sedly," řekla ČTK sochařka.
    Symbol habsburské monarchie musel za první republiky do ústraní a nyní je součástí sbírek trutnovského muzea. Nicméně vrátit jej na původní místo už nešlo. Špatný poměr zinku a cínu způsobil takzvaný bronzový mor a socha se rozpadá. Sochařka Skavova musela rekonstruovat odlomený řád Zlatého rouna, který zdobí Josefovu hruď, a chybějící konzoli na sloupku.
    "Socha je opravdu krásná a důstojná, je z ní vidět čistá rakouská preciznost. Byla bych ráda, kdyby se dnes dělaly i nové sochy, což je obecný problém, že se jich dělá hrozně málo. Jsem ale ráda za to, že ctíme aspoň historii," řekla sochařka.
    Josef II. byl v 19. století hodně oblíbený. Jeho pomníky se objevovaly především v místech s převažující německou většinou obyvatelstva. Jen v  severních Čechách vzniklo do roku 1882 pětadvacet jeho pomníků. Po vzniku Československé republiky byly mnohé strženy a za druhé světové války řada z nich přetavena na děla. Do současnosti se například zachovala socha Josefa II. v  Hostinném na Trutnovsku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články