Letiště Ostrava dostalo pokutu 90.000 korun za chyby v zakázce

Vložil
ČTK
11.09.2009 12:05
Brno/Mošnov (Novojičínsko) - Letiště Ostrava v Mošnově na Novojičínsku dostalo od antimonopolního úřadu pokutu 90.000 korun za chyby v zakázce k bezpečnostnímu centru v předpokládané hodnotě 76 milionů korun. Letiště hledalo firmu na zhotovení projektové dokumentace, výkon inženýrské činnosti a autorský dozor při stavbě centra. Firma se neodvolala, prvostupňový verdikt úřadu tak ke konci srpna nabyl právní moci, zjistila ČTK. Na zaplacení pokuty má čas zhruba do konce října.

    "Výběrové řízení pro nás realizovala externí firma na základě mandátní smlouvy. Proto s pokutou naložíme podle smluvených podmínek," řekla ČTK mluvčí společnosti Letiště Ostrava Michaela Kubešová. Podle ní je možné, že letiště bude úhradu pokuty požadovat po externí firmě, kterou odmítla jmenovat.
    Letiště v tendru vybralo sdružení tří firem Inkos-Ostrava, VPÚ Deco Praha a Kania. Podle antimonopolního úřadu přitom ale sdružení nesplnilo kvalifikační požadavky v daném rozsahu a mělo být z výběrového řízení vyloučeno.
    "Sdružení předložilo pojistnou smlouvu, která nepokrývala pojistné plnění odpovědnosti za škodu způsobenou účastníky sdružení třetí osobě, tak jak požadoval zadavatel," uvedl na dotaz ČTK Filip Vrána z tiskového oddělení ÚOHS. Sdružení předložilo pojistnou smlouvu svého subdodavatele, společnosti SUDOP Praha, to ale podle ÚOHS nestačilo.
    Výstavbu bezpečnostního centra chce Letiště Ostrava zahájit v polovině příštího roku, jeho zprovoznění plánuje na rok 2012. Centrum bude zajišťovat technickou a bezpečnostní obsluhu letiště. Ve třech budovách budou sídlit policisté, hasiči i záchranáři, celní či hydrometeorologický úřad i část Fakulty bezpečnostního inženýrství Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava.
    Náklady na stavbu bezpečnostního centra přesáhnou miliardu korun. Společnost Letiště Ostrava, jejímž vlastníkem je Moravskoslezský kraj, na ni chce získat dotaci z Evropské unie.
0 komentářů
přidat komentář