Dobřany obnoví kvůli občanům i turistům náměstí za 47 milionů Kč

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
09.09.2009 15:20
Praha

Dobřany (Plzeňsko) - Největší rekonstrukce mimoplzeňského náměstí v kraji, a to v Dobřanech na jihu od Plzně, přijde na 47 milionů korun. Turisty i občany začne nová 1,4hektarová plocha s barevnou přírodní žulou vábit od konce března 2010, o tři měsíce dříve. Na obnovu náměstí, které je hlavní částí památkové zóny, dala Evropská unie 76 procent z nákladů. Zklidní centrum, zvýší kvalitu života obyvatel i atraktivitu města, řekl ČTK starosta Jaroslav Sýkora.

    "V názorovém průzkumu byla obnova náměstí třetí nejžádanější investicí ze strany veřejnosti," řekl radní šestitisícového města Marek Sýkora. Nejvíce chtějí občané supermarket a na druhém místě skončilo koupaliště.
    Město už obnovilo na náměstí všechny sítě, dokončuje silnice a chodníky. "Pomohou podnikatelům, kteří si na náměstí otevřou a rozšíří provozovny," uvedl starosta. Radnice pokryje celý povrch místo současného asfaltu dlažbou, vytvoří nové parkování a podle projektu z 18. století obnoví kašnu, která už na ploše není.
    Ta vznikne na jihozápadní straně, okolo ní budou místa k sezení. Bude ji zdobit monument nazvaný Pocta Baroku, vyrobený ze speciálního kovu, který zapadne do koloritu historického centra. "V Dobřanech je řada prvků a staveb z doby baroka. Kašna bude v noci osvícena a stane se velmi výrazným prvkem nového náměstí," dodal Sýkora. Historizující mobiliář bude tvořit 30 laviček, plakátovací plochy, lampy, stojany na kola a úřední desky. Prostor oživí ještě více stromů, než projekt původně předpokládal.
    "Cílem je, aby náměstí bylo pro obyvatele i návštěvníky prostorem pro setkávání a trávení volného času. Bude technicky připraveno pro pořádání kulturních akcí," dodal starosta.
    Celý projekt je jednou z nejnáročnějších investičních akcí města. Bez pomoci EU by ho neuhradilo. V letech 2004 a 2005 opravila radnice základní školu za 35 milionů korun, o dva roky dříve průtah městem. Asi 46 ze 66 milionů korun investovalo státní ŘSD, zbytek dala radnice do chodníků, zeleně a osvětlení. Vůbec největší akcí Dobřan za poslední desetiletí byla loni zprovozněná čistírna a kanalizace v hlavních částech města za 100 milionů Kč, tři čtvrtiny hradila EU.
    Menší evropské peníze na obnovu náměstí dostala v Plzeňském kraji také Přimda a Černošín na Tachovsku, Strašice a Mýto na Rokycansku, Kašperské Hory na Klatovsku a Holýšov na Domažlicku.
0 komentářů
přidat komentář

Související články