Většina stran se shoduje na podpoře sociálního bydlení

Zdroj
Daniel Novák
Vložil
ČTK
06.09.2009 14:25
Praha

Praha - Stát by měl pomoci lidem, kteří se z objektivních důvodů nemohou postarat o své bydlení. Shoduje se na tom ve volebních programech většina z pěti politických stran, které by se podle posledních průzkumů dostaly do sněmovny. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Jedinou stranou, která se bytovou politikou v programu podrobněji nezabývá, je TOP 09.
    Na podpoře sociálního bydlení se shoduje ČSSD, ODS, KSČM i KDU-ČSL. Podle občanských demokratů je podpora sociálního bydlení "povinností státu". Slibují proto podporu výstavby domů s pečovatelskou službou, denních stacionářů, ústupových bytů, bezbariérových nebo upravitelných bytů pro handicapované. Na výstavbu podobného bydlení se chce zaměřit také KSČM.
    Strana Mirka Topolánka mluví v programu v souvislosti s bytovou politikou jako jediná o zavedení dočasné dávky na sociální bydlení. Poskytovaná by měla být občanům, kteří na nájemné objektivně nemají. Pomoc podle ODS ale nesmí být vázaná na určité domy a byty, ale na sociálně potřebné domácnosti.
    Komunisté stejně jako lidovci plánují podporu výstavby takzvaných startovacích bytů pro mladé. Obě strany se ještě se sociální demokracií shodují také na podpoře výstavby nájemních bytů.
    KDU-ČSL slibuje také podporu rozvoje bydlení na venkově, například v  podobě úvěrů s nízkými úroky poskytovaných Státním fondem rozvoje bydlení. Ty by se podle nich měly v sídlech do 5000 obyvatel zvýšit ze současných 300.000 na 500.000 korun. Sociální demokraté chtějí podpořit mladé rodiny s dětmi při pořízení prvního bytu nebo při rekonstrukci staršího bydlení formou zvýhodněných půjček lidem do 40 let s odpočty na každé narozené dítě.
    Strany se rozcházejí v názoru na pokračující deregulaci nájemného. Zatímco ODS a KDU-ČSL prosazují postupné uvolnění nájmů, chce KSČM zachovat regulaci nákladů na bydlení a stanovit "věcně usměrňované nájemné". Měsíční nájem by podle komunistů neměl přesáhnout 45 korun za metr čtvereční. "Nový zákon o sjednávání nájemného by měl definovat oprávněné nájemné, odvozené od místně obvyklých nákladů na správu domů a z nákladů, použitých na jejich modernizaci a rekonstrukci," uvádí KSČM. Kromě toho komunisté chtějí rehabilitovat družstevní bydlení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články