Před 100 lety se narodil architekt a urbanista Václav Hilský

Vložil
ČTK
06.09.2009 00:10
Praha

Václav Hilský

Praha - Před 100 lety, 6. září 1909, se narodil významný český architekt a urbanista Václav Hilský. Světlo světa spatřil ve Valašském Meziříčí, kde také absolvoval Odbornou školu pro zpracování dřeva a poté vystudoval na pražské VŠUP architekturu u průkopníka české moderny profesora Otakara Novotného.
    Ve svých návrzích bytových a veřejných staveb navázal na tvorbu funkcionalistické meziválečné avantgardy. Jeho dílo je rozsáhlé a je možné ho nalézt po celém území Čech a Moravy. Je například autorem nebo spoluautorem Kolektivního domu v Litvínově, nových Lidic, kladenského sídliště Sítná, budovy Centrotexu na pražském náměstí Hrdinů, obchodního domu v  Rousínově, sídliště v Porubě, kulturních domů v Příbrami a v Kladně nebo památníku posledních výstřelů druhé světové války ve Slivici u Příbrami.
    Za nejkrásnější dobu svého života považoval řešení a výstavbu slavného litvínovského Koldomu, který projektoval spolu s Evženem Linhartem a za který dostali v roce 1946 zlatou medaili na trienále v Miláně. Monumentální komplex, vybudovaný v letech 1947 až 1958, je jako národní technická památka zapsán v  Ústředním seznamu kulturních památek České republiky a v současnosti slouží jako hotel.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Další prameny
Petr Šmídek
06.09.09 10:16
zobrazit všechny komentáře

Související články