Plzeň vypíše investorskou soutěž na dům v místě kasáren

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
04.09.2009 13:45
Plzeň

Plzeň - Víceúčelový dům s 300 parkovacími místy chce mít v  dohledné době Plzeň u nejrušnější dopravní tepny, v Sadech Pětatřicátníků. Má stát na místě dnešního asfaltového parkoviště, kde byla dříve kasárna slavného pluku plzeňských Pětatřicátníků. Zastupitelé nyní schválili vyhlášení soutěže na investora stavby, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Petr Rund (ODS). Soutěž vyhlásí město do několika dní, vítěze by mohli zastupitelé schvalovat na jaře 2010.
    Radnice už dříve stanovila regulační podmínky pro novou stavbu. Určují rozměry objektu, který by měl kopírovat bývalá kasárna, a požadují alespoň 300 parkovacích míst.
    Rund v lednu označil požadavek magistrátu na vytvoření takového počtu parkovacích míst nad rámec zákonných povinností investora za průlomové rozhodnutí města. Problém s parkováním ve středu města si to ale vyžaduje. "Vize je taková, že část parkovacích míst v  centru by se přesunula do tohoto prostoru a centru by se ulevilo od aut," poznamenal Rund. Regulační podmínky přímo neříkají, zda má být parkování podzemní.
    Multifunkční objekt by měl nabídnout také například kanceláře, obchody, služby, sportovní aktivity, případně byty. "Je na uchazeči, jakou variantu zvolí a městu nabídne," uvedl Rund.
    Radnice počítá s tím, že s  vítězem soutěže uzavře nájemní smlouvu a smlouvu o smlouvě budoucí na koupi pozemku po dostavbě a kolaudaci domu. "Počáteční vyvolávací cena je 16.000 korun za metr čtverečný pozemku," doplnil Rund.
    Nový objekt v Sadech Pětatřicátníků doplní logicky uliční čáru a především pomůže městu s parkováním. Je to jedno z vytipovaných míst pro stavbu kapacitního parkování. Dalším takovým místem je parkoviště Rychtářka, kde má vzniknout v parkovacím domě dalších asi 400 míst pro auta a komerční plochy. Bude to první projekt v Plzni, v němž se propojí veřejné a soukromé investice, takzvaný PPP projekt.
    Budova kasáren historického 35. pluku stála v centru Plzně od roku 1826, zdemolována byla v roce 1969.
0 komentářů
přidat komentář